Wednesday, January 21, 2015

Topuri 2014

Un an de kkt, acest raposat 2014.

S-a smintit lumea in preajma alegerilor. O fosta gagica m-a sunat aproape plangand sa ma roage sa votez cu Iohannis ca sa compensez faptul ca parintzii ei ar putea vota cu Ponta (profesori, cu veniturile brutal amputate de masurile romanesti de "dreapta"). Let the guys hold a grudge, ii zic. Ea nu si nu, ii dadea inainte cu idealuri neoliberale, ca tre sa oprim lepra comunismului, ca daca iese Ponta fuge din tzara. Foarte bine, eu am fugit cand a iesit Basescu, si acu fac parte din diaspora care vrea sa-si ia tzara inapoi. Doar ca nu mi-e clar de la cine tre sa o iau inapoi si cui tre sa o dau mai departe.

S-a spart buba politica in Romania si ceea ce anul trecut percepeam drept o usoara predispozitzie spre ura de tip binar (ca simulacru al discernamantului la romani), a luat in preajma alegerilor din 2014 dimensiuni monstruoase. For some strange reason, romanii delireaza pe teme de stanga si de dreapta, in conditziile in care in Romania nu exista oricum decat partidele traditzionale de dreapta - dreapta populista a lui Eminescu si dreapta conservatoare a lui Caragiale (detalii aici de la un om mai citit politic ca mine).

Traind prin tzari straine am fost intrebat ocazional despre cum vine impartzirea asta cu dreapta-stanga la romani. Noi cu care mana ne stergem la cur? Pe care parte ne circula mashinile? Cum sunt polarizatzi magnetzii pe la noi? Macovei a fost zeul dreptei in conditziile in care promitea haiducie, confiscare si redistribuirea la popor a averilor marilor capitalisti. Voiculescu a fost zeul stangii, in conditziile in care toata viatza a trait din invarteli si specula neoliberala.

Delirul anti-comunist pare sa functzioneze inca drept mitologie motivatzionala. Se publicau la un moment dat articole speculative alarmante despre amenintzarea introducerii impozitului progresiv, perceput de romani drept un abuz comunist desi e practicat cu regularitate cam in toate tzarile europene in care am trait in ultimii ani, tzari in care statul social e un enabler fundamental - taxe de te kci pe tine (metaforic vorbind, ca de ramas itzi ramane destul) balansate cu investitzie controlata a banului public. In schimb tinerii nostri liber(al)i si frumosi au decis ca statul e un parazit abstract al carui rol e incomprehensibil si prin urmare nu merita sa primeasca nici un sfantz - daca e posibil, sa fie chiar desfiintzat si inlocuit cu o anarhie hippie pastorita de corporatzii cu atitudine parentala. Principala ratziune din spatele cotei noastre unice nu e nicidecum vreun spirit liberal romanesc, ci lenea si incapacitatea de a pune la punct sistemul de taxare. Cel mai probabil e vorba de incapacitatea aparatului ministerial de a face niste inmultziri corecte (macar in Excel, daca nu pe hartie), vezi si antecedentele cu numararea "non-euclidiana" a voturilor in diverse situatzii. Dar zau, n-are asta nimic de a face cu dreapta si cu stanga, si nici nu e vreun argument in favoarea statului minimal.

Ma tem ca mare parte din delirul asta are baze strict etimologice - liberal parca-parca seamana cu liber, dreapta pare sa fie din aceeasi familie de cuvinte cu dreptate, stat de drept, dreptunghi, pe cand stanga seamana suparator de tare cu stangaci etc. E genul de entuziasm emotivo-liric care a dus candva la instaurarea comumismului ori a nazismului (nici unul din cele doua tipuri de totalitarism nu a fost impus de extraterestri, ci de tineri entuziasti, frumosi, cu dorintza de schimbare abrupta). Dupa 25 de ani romanii abia incep sa remarce ca in Romania nu exista o aripa stanga reala. La noi stanga e inca echivalata cu pensionarii/tzaranii (neaparat retardatzi, desi ei ne trimit zacusca ca sa ne ramana bani de mers la Summer Well), e sugerata afectiv prin colorarea Romaniei in albastru si rosu (vezi harta voturilor falfaita pe hotnews la un moment dat) ori de filmuletzu ala in care un hipster incerca sa convinga o baba analfabeta ca plagiatul e o crima. La noi artistii se declara entuziast de dreapta in conditziile in care in cea mai mare parte a Europei stanga e cea care le poarta grija (dreapta considerand in mod implicit artele ca fiind neprofitabile, iar de la momentul la care devin profitabile, nu prea mai sunt arte).

In concluzie in 2014 am vazut o Romanie de tip meci de fotbal, cu doua galerii de chibitzi sufland in vuvuzele si ocazional aruncand scuipatzi (de diverse sofisticari, dar tot scuipatzi) unii in ochii celorlatzi. Falia propovaduita pare sa fie intre urban si rural, respectiv intre categorii de varsta (cel putzin la nivel de propaganda, am intzeles ca realitatea cifrelor a fost mai ciudata). Neaparat, bunastarea unei echipe depinde de starpirea celeilalte. Pe restul planetei stanga e politica prudentzei si conservarii, dreapta e politica initziativei, si nu exista una fara alta. Vorba baladei, be nice to the people on your way up, you will meet them again on your way down. La noi prudentza e confundata cu resemnarea si milogeala, iar initziativa cu invarteala lipsita de restrictzii.

Si mai e legea, JUSTITZIA, mama cat mi s-a scos pe nas superbitatea justitziei romanesti - paradoxal, intr-o tzara in care s-a consacrat conceptul de "lege ilegala", in care comisia juridica a Parlamentului avea membri gen Becali si exista o gramada de legi scrise pe genunchi ori inaplicabile. Stateam cu doua drogate intr-un club din Viena si incercam sa le agatz vazandu-le mai vulnerabile, dar m-a pus dracu sa folosesc un pickup line electoral:
- Cu cine atzi votat fetelor?
- Cu Macovei evident, cu justitzia! imi zice aia mai dragutza, cu mucii alunecandu-i pe buza de sus, inca amestecatzi cu cocaina sau ce dracu se servea in clubu ala.
- Pai si daca iese Macovei si pune legea pe voi, nu va temetzi ca va iau si pe voi mascatzii?
- Ce are Macovei cu drogurile! Acolo e vorba de coruptzie!
- Io cred ca e vorba de justitzie, lege... coruptzia e doar un exemplu la indemana, usor de exemplificat in cuvinte putzine, mai ales in perioada asta cu DNA-ul etc. Nu vad de ce problema voastra cu drogurile ar fi scuzata de la legislatzia actuala.
- Da-te-n pana mea de comunist, noi am vrut sa fim prietenoase si tu ne iei cu din astea etc.etc.etc......
Am incercat sa le zic ca n-am nimic cu ele, ca de exemplu si pe Isus tot legislatzia in vigoare l-a infundat, dar nu mi-au acordat shansa. S-au shters de muci si au plecat din club aratandu-mi deshtu din mijloc (in mod normal nu-s nici eu asa magar, dar treceam printr-o perioada mai de kkt).

Mi se pare in schimb ciudat ca nimeni nu ridica la fileu problemele fundamentale ale romanismului - productivitatea slaba a muncii (=incapacitatea de a sta cu curu pe scaun 8 ore si de a si lucra in timpul ala - si nu e vorba aici de bugetari); alcoolismul fruntash la nivel european si leisure-time-ul petrecut excesiv in cluburi (la randul sau cu impact asupra predispozitziei pentru munca; stai sa vezi cum o sa fie cand ajung drogurile la moda); contaminarea emotiva a deciziilor de orice fel, electorale, manageriale, de consum etc.; lipsa de responsabilitate individuala pentru outputul muncii. Astea-s primele lucruri care tzi se scot pe nas cand te angajezi la o corporatzie pe afara si primele puncte de "disciplinare" ale romanului (ori bulgarului, ori sarbului). Toata Europa le stie, in afara de noi, care ne miram de ce in Occident se instituie partide xenofobe cu dedicatzie la adresa noastra.

In fine, pana la urma au iesit alegerile bine, avem din nou voievod asa cum ne place, ca pana sa se aleaga la noi presedintzi o sa mai treaca o vreme. Personalmente sunt optimist, cred ca avem genul de shef de stat care apare la televizor doar de Pasti si Craciun (imbracat in Mos Craciun, hopefully), destul de aproape de modelul despre care scrisesem in Dilema Veche.

Gata cu retrospectiva politica, sa trecem la topurile de final de 2014.

***********************

Topul muzical l-am publicat in mai multe articole (aici, aici, aici si aici), asa ca in enumerarea de mai jos aplic doar un filtru suplimentar pentru o selectie mai stricta, pentru cei care n-au rabdare sa asculte toate cele 40 de albume recomandate.

Asa ca cele mai misto 10 albume ar fi (ordinea e random):

Marc Almond - The Dancing Marquis
... shlagare queer-pop ...


Trophy Scars - Holy Vacants
... post-Patton alt-rock ...


Rival Sons - The Great Western Valkyrie
... blues rock revival...


Scott Walker + Sunn O))) - Soused
... crazy batshit ...



The Drones - I See Seaweed
... Nick Cave wannabes ...


Chinawoman - Let's Part in Style
... kinky pop ...


Combichrist - We Love You
... albumul techno al anului ...


Dog Fashion Disco - Sweet Nothings
... albumul hardocre al anului ...



Shovels and Rope - Swimmin Time
... White Stripes ai muzicii country ...


Current 93 - I am the Last of the Field that Fell
... albumul dark al anului ...


Si inca 10 albume notabile:

Hang the bastard - Sex in the Seventh Circle
 ... albumul extreme metal al anului ...

Psychic TV - Snakes
 ... proiect legendar al muzicii psihedelice britanice ...

Earth - Primitive and Deadly
 ... albumul doom al anului ...

Parker Millsap - Parker Millsap
 ... albumul folk al anului ...

Solstafir - Otta
 ... albumul post-rock al anului ...

J.B. Beverley - Stripped to the Root
... albumul mizerabilist al anului (trecut) ...

Crippled Black Phoenix - White Light Generator
 ... albumul hipsteresc pe care nu il asculta hipsterii ...

Crowbar - Symmetry in Black
 ... albumul metal al anului ...

Jonny Fritz - Dad Country
 ... albumul shugubatz al anului ...

Jack White - Lazaretto
... albumul hipsteresc al anului ...


Un top de 10 filme preferate vazute anul asta (cu link la articolele in care am scris de ele, unde e cazul): 

... filmul magic de revenire a lui Jodorowsky dupa 23 de ani...

 ... thrillerul de Hollywood al anului...

 ... romantza anului ...

 ... tragicomedia anului...

 ... ecranizarea BD a anului...

 ... Saramago + Villeneuve + Gyllenhaal...

 ... noul film al lui Iglesia, comedia horror a anului ...

 ... filmul porno al anului ...

 ... filmul stangist al anului...

Nebraska  (recenzie pe vine)
... filmul despre pensionari (tot stangist) al anului ...

Si inca 10 filme notabile daca pe astea le-atzi vazut:

... thrillerul cu americani cretini al anului ...

 ... drama gay a anului ...

... filmul scandinav al anului ...

 ... musicalul anului ...

 ... filmul apocaliptic al anului ...

... filmul satanic al anului ...

Honeymoon (recenzie pe vine)
... filmul de dragoste al anului ...

... filmul cu supereroi al anului...

Inside Llewyn Davis (recenzie pe vine)
 ... vizionare tardiva a unuia din cele mai dragutze filme ale fratzilor Coen ...

Cold Prey (recenzie pe vine)
... alta vizionare tardiva, slasher norvegian sexy ...


Cele 10 cartzi pe care trebuia sa vi le cumparatzi anu asta:

At the Mouth of the River of Bees - de Kij Johnson
... best oful celei mai premiate autoare SF a ultimilor 10 ani ...


 Academic Exercises - de K. J. Parker
... retrospectiva de cariera ...


Beautiful Blood - de Lucius Shepard
... ultima carte a raposatului Shepard ...


The Collected Short Fiction of R. A. Lafferty - de R. A. Lafferty
... un clasic mult prea absent de pe piatza ...


 The Best of Ian Watson - de Ian Watson
... era timpul pentru un best of al acestui mare englez al SFului...


The Spectral Link - de Thomas Ligotti
... primele proze originale ale lui Ligotti dupa multzi ani, scrise pe patul de spital ... 


What the Doctor Ordered - Michael Blumlein
... revenirea in atentzie a unui autor horror foarte cool ...
 


The Grimscribe's Puppets - Joseph Pulver Sr. (ed.)
... antologia nihilista a anului... 



Queen Victoria's Book of Spells - Ellen Datlow si Terri Windling (eds.)
... antologia lesbo-feminista a anului ... 



Born to Fear - interviuri cu Thomas Ligotti



Cele 5 BDuri pe care trebuia sa vi le cumparatzi anu asta:

ZAP - the complete collection
... colectzia BD legendara a undergroundului american din anii 70 ... 


The Final Incal - de Alejandro Jodorowsky
... ultimul volum in editzie deluxe a seriei Incal in engleza ... 



Jonah Hex - de Joe Lansdale
... reeditarea uneia din cele mai misto benzi desenate western ... (recenzie aici)




S. - de J. J. Abrams
... meta-roman experimental foarte cool al creatorului serialului Lost ...



Boxers and Saints - de Gene Luen Yang
... BDul social al anului ... (recenzie aici)


Cele mai bune proze scurte pe care le-am citit in 2014:

John Little - Miranda
(in culegerea de autor Little by Little, recenzie pe vine)

Gary McMahon - It sees me when I'm not looking
(in antologia A Season in Carcosa, recenzie pe vine)

Daniel Mills - The Lord Came at Twilight
(in antologia Grimscribe's Puppets, recenzie pe vine)

John Langan - Into the Darkness Fearlessly
(in antologia Grimscribe's Puppets, recenzie pe vine)

Thomas Ligotti - Metaphysical Morum
(in culegerea de autor The Spectral Link, recenzie pe vine)

Jonathan Thomas - The Houdini Fish
(in antologia Black Wings 2, recenzie pe vine)

Darrell Schweitzer - The Clockwork King, the Queen of Glass and the Man with a Hundred Knives
(in antologia Black Wings 3, recenzie pe vine) 

Charles Yu - Standard Loneliness Package
(in culegerea de autor Sorry Please Thank You, recenzie pe vine)

Joe Brunner - The Man With a God that Worked
(in culegerea de autor The Man who was Secrett, recenzie pe vine)

Ed Gorman - Flying Solo
(in antologia Turn Down the Lights, recenzie pe vine)

That's all folks. Rubricile traditzionale de asteptari de la noul an si dezamagiri de la fostul an le desfiintzez. Intr-una n-as avea nimic de scris, in cealalalta as avea prea multe.

2 comments:

Garm said...

Pai si premiul Dobitocles ?!?

Aron Biro said...

Ala mi-l rezerv mie anul asta