Wednesday, January 09, 2008

Futurismul sanitar



House MD
sezon 3

Prima imagine din acest post e dedicatie speciala pentru terorista Luciat si cohorta de fanfaroni se stiu ei care, fani ai episodului Pro-Life din serialul Masters of Horror. E preluata din unul din episoadele House MD, sezonul 3, o operatie pe uter insarcinat deschis in care Doctor House e supus dilemei de a considera fetusul om sau ba. Episodul e inspirat de o faimoasa fotografie a unui anume Michael Clancy, premiat pentru initiatziva.

Dar, desigur, House MD e un serial SF. Inspirat de acest serial, m-am dus sa imi fac analizele de toamna. Go get the blood, do the MRI, EKG stress, fuck the epinephrine, tataratatarata... Da de unde, la noi dureaza o saptamana, asta daca nu iti amesteca sangele cu al altcuiva. Care MRI, ca tre sa te programezi cu 1 luna inainte. Pai daca mor intre timp? Pai astea nu se fac in 24 de ore? Poate in SF-uri, baiete.

Asadar, sa vorbim despre sezonul 3 din acest nou serial SF (nu, nu e realism magic, e plain and simple science fiction raportat la realitatea romaneasca). Sezonul incepe cu Doctor House facand jogging. Am uitat sa va zic spoilerul ca in sezonul 2 a fost impushcat de un pacient si de pe urma operatziei i-a disparut nevralgia din piciorul shkiop si incepe sa umble fara carje. O vreme.

Sezonul 3 nu e atat de brutal ca cel anterior dar e la fel de spectaculos. De data asta House trateaza o scobitoare infipta in colon, un cuplu incestuos, puberi deviatzi sexual din pricina dereglarilor hormonale, viermi inotand in globul ocular si, cel mai dubios caz ever, extirparea unui frate siamez invizibil (care traieste in interiorul fratelui sau).

Surpriza sezonului e David Morse (Green Mile, Dancer in the dark) in rolul unui politist care il terorizeaza pe Doctor House din pricina ca acesta i-a tratat neglijent o rana de la putza si in plus i-a uitat un termometru in fund. Conflictul dintre Doctor si politzist ocupa cam un sfert de sezon si e o incercare reusita, dar cam rara, de a introduce un plot mai consistent in serial. Amandoi sunt incapatzanatzi si isi bat joc de slabiciunile sistemului ca sa isi dea peste nas reciproc. De aci probleme la serviciu si shantaje birocratice care nu mai sunt deloc SF caci seamana cu ce se intampla la serviciu.

Din pacate finalul sezonului o da iar in sentimentalisme iar cliffhangerul de incheiere e cel mai de kkt posibil: totzi subalternii lui Doctor House isi dau demisia si il lasa sa se gandeasca la cum tre sa te portzi cu oamenii carora le esti shef.
Am impresia ca numarul actorilor TV americani e foarte limitat. In 3 sezoane de House am numarat vreo 15 personaje episodice jucate de actori din Lost, Heroes, Nip Tuck, Sex and the City si probabil unii de care n-am habar. Mai rau, scenaristii de seriale sunt in greva, de aceea sezoanele noi din House, Lost, Heroes si Nip Tuck sunt intr-un limbo existentzial, majoritatea cu sub 10 episoade produse.

1 comment:

Anonymous said...

Prea puţini actori? Ai să ai o surpriză în sezonul 4 ;-)