Thursday, March 06, 2008

Viatza si opera



Pussey
de Daniel Clowes

Daniel Clowes este unul din autorii de BD indie (=create, scrise si desenate de autor, alb negru, fara cenzura si fara sponsori) care au reusit sa scoata capul in lumea larga odata cu nominalizarea la Oscar pentru ecranizarea Ghostworld. A urmat Art School Confidential iar viitorul zvoneste despre o colaborare cu Michel Gondry (Eternal Sunshine...). Cine a vazut macar unul din filmele sale stie ca tipu e foarte tare. Mai adaug ca, alaturi de Fratii Hernandez despre care discutam cu alta ocazie, e unul din cei mai influenti autori pentru scena indie actuala. Precursorii lor, venind dinspre anii 70, sunt Harvey Pekar si Crumb pe care i-ati vazut intr-un alt mare film al genului, American Splendor. Asta ca sa lamurim de unde venim si unde ne ducem.

Lucrarea de referintza a lui Clowes e seria BD Eightball, publicata dupa sistemul clasic al benzilor desenate independente care nu se supun unui plan strategic comercial: numerele apar cu periodicitate neclara (de la 2 / an la 1 / 3 ani), dimensiunea lor este variabila (de la scenete de cateva pagini la "graphic novels" de aproape 100 de pagini) si in plus nu exista un plot cu cap si coada, unele portiuni avand continuitate (cum sunt cele din care s-au extras scenariile pentru cele doua filme pomenite), altele ba.

Fantagraphics Books, una din editurile cele mai invershunate din zona indie publica ocazional portiuni din seria Eightball in volumashe mai consistente (=trecute usor de suta de pagini), variind de la colectii de scenete la "romane" care grupeaza bucatzile cu continuitate.

Pussey e o combinatie intre cele doua stiluri: e o colectie de scenete care adunate laolalta intr-o cartulie de 60 de pagini lasa impresia ca se leaga intr-un fel de nuvela cu acoperire de roman. Cand zic acoperire de roman ma refer la faptul ca povestea acopera cam toata cariera si viata personajului principal, graficianul Dan Pussey, din copilarie si pana la moarte. Dar o acopera asa cam in fuga, prin scenete de 2-3 pagini care reflecta momente cheie din viatza sa: copilaria, angajarea, insuratoarea, culmile succesului si decaderea. Si chiar inauntrul scenetelor lucrurile merg repede - nu avem o naratiune BD normala desfasurata de-a lungul panourilor, ci avem calupuri de panouri care prezinta situatii umoristice cu personaje care sunt doar vehicule ale opiniilor autorului Daniel Clowes.

Povestea, ca toate povestile lui Clowes, mascheaza aspecte autobiografice in elemente de fictziune. E destul de clar ca personajul Dan Pussey e un alter ego al lui Clowes - e ochelarist, are dintzi mari, e grafician BD si trece printr-o serie de situatii povestite din experientza autorului in industria BD. Banuiesc ca aspectele autobiografice se incheie la un moment dat caci Pussey moare pe un pat sub care sta pitita o colectie de benzi desenate.

Asemeni lui Ghostworld si Art School Confidential, Pussey e incarcata de ironie cumplita si un spirit de observatie care dezvaluie si acuza o gramada de clisee sociale si de opinie, exemplificate prin relatia eroului cu parintzii, cu scena BD underground, cu colegii, cu sheful, cu afaceristii profitori, cu gagicile, cu fanii. Dar spre deosebire de cele doua povesti ecranizate, in Pussey lipseste intriga si momentul culminant, lasand impresia ca e o colectie de memorii disparate. Mai mult, daca invatzamintele trase din povestile respective aveau valabilitate universala, Pussey se adreseaza celor interesati de domeniul benzilor desenate, cam ca si filmele despre cutare pictor sau cutare muzician, fiind astfel mai aproape de stilul American Splendor.

Inchei cu gandurile lui Clowes pe seama invadarii mainstreamului de catre ideile pionierilor underground ai anilor 80.

Comics...too often they're dismissed as simple-minded, irrelevant pablum for mental deffectives, and i'm the first to admit that when looking at comics as a whole there may be some tiny grain of validity to that dismissal...though i can't help but wonder why it's so wrong to make a few bucks from exploiting the repressed homosexual urges and castration fears of undeveloped adolescent minds! However, throughout the history of our medium there have always existed a handful of creators with loftier aspirations [...] I implore you, dear reader, while perusing the following saga to carry for our protagonist the same respect you would for any other weaver of legends. After all, if not us, who? If not now, when?

- plusuri: umorul lui Clowes transpira prin totzi porii, atat din text cat si din grafica

- minusuri: prefer ploturile cu continuitate, aici e o capitza de fan peste care s-a tot adaugat cu furca; grafica alb-negru tipica benzilor desenate indie; povestea se adreseaza strict pasionatilor BD, nu are un plot cu adresabilitate universala

1 comment:

elisa said...

hallo, i'm a italian girl, elisa! i went in romania 2 weeks ago, i visited bucarest with my friends, very nice. i have some photos in my blog, if you want come in my blog!
bye bye (sorry for my terrible english)