Saturday, March 15, 2008

Benzi desenate pt gagici si cupluri


- ghidul lui Aron Biro -


Inspirat de un ghid similar de pe amazon, m-am gandit ca o sa va fie utila unora o lista de lucrari BD cu ajutorul carora sa instauratzi armonia in familie sau pur si simplu sa atragetzi elementele rezistente cultural din cercurile de amici. Am zis gagici pt ca dumnealor sunt cu precadere pomenitele elemente rezistente la nou, care nu deschid o carte daca n-au vazut inainte 2 reclame la ea sau daca nu le-a fost recomandata inainte de 5 colege de clasa sau de birou; desi sunt si destui barbatzi in categoria asta - victime ale marketingului si ale ticului verbal "n-avem aceleasi gusturi". N-o sa inteleg niciodata cum poate ticul asta verbal sa capete valoare de argument in a respinge o chestie despre care n-ai nici un habar. Mai nasol e ca n-ai cum sa contraargumentezi argumentul fara sa jignesti persoana cu pricina, fara sa discuti motivatia care se ascunde in spatele fluturarii acestui drapel. In fine. Problema pare sa se agraveze de cand insusi Octavian Paler a lasat pe patul mortzii o fatidica incurajare spre ignorantza (aia cu mocirla), promovata la un moment dat de Bookblog si de catre cei care nu intelesesera cu adevarat la ce se referea Paler. Ca sa contrabalansez fortza argumentului lui Paler, inchei aceasta introducere cu un alt citat, tot dintr-un autor mort - Saul Bellow - care zicea atat de frumos, aproape rimat A great deal of intelligence can be invested in ignorance when the need for illusion is deep.


Acuma presupunand ca a mai ramas cineva sa citeasca pana la paragraful acesta, am urmatoarele recomandari care, cum ziceam, functioneaza chiar si drept cadou de 8 Martie si daca gagica tzi le da de cap spunand ca puteai sa-i duci o floare ori macar o ciocolata inseamna ca relatzia e sortita esecului. De fapt articolul asta trebuia sa apara de 8 Martie dar m-am luat cu altele.
Palomar
de Gilbert Hernandez

Serializata pe parcursul a vreo 20 de ani, seria Palomar e disponibila azi intr-un volum hardcover unic si elegant. Comparat de critici cu opera lui Garcia Marquez, povestea e un bildungsroman soap-opera cu elemente softporn si fantastice care detaliaza istoria un satuc mexican matriarhal, in care femeile fac legea si barbatzii sunt sfashiatzi de sentimente si instincte nesatisfacute. Eroina principala e Luba, un simbol al fertilitatzii care umbla tot timpul cu un ciocan la ea sa se protejeze de barbatzii impulsivi. Luba avanseaza in ierarhia sateasca de la o straina misterioasa, la spalatoreasa de barbatzi in baia publica a satului, la administratoarea primului cinematograf din sat, la primaritza si in final emigreaza in America impreuna cu cele 4 fete facute cu tatzi necunoscutzi sau disparutzi in conditzii dubioase.
Nota: se zice ca volumul Palomar trebuie citit impreuna cu Beyond Palomar, care e un fel de prequel despre trecutul misterios al Lubei. In plus, fratele autorului, Jaime Hernandez, are si el un volum despre femei puternice, dar ceva mai urban, despre punkeritzele din California anilor 80 despre care nu poci deocamdata sa zic mai multe. Nu l-am citit inca, se numeste Locas dar se zice ca tre sa ai in casa volumele ambilor fratzi, cele doua istorii fiind initial publicate back-to-back sub titlul comun Love and Rockets. Palomar nu se mai gaseste in varianta hardcover, dar mai poate fi gasita sub forma a vro 3 volume paperback sub 30 de dolari. Locas se mai gaseste inca la 33 de dolari dar probabil si asta e pe duca, daca nu-l prindetzi acuma o sa va jecmaneasca aia de pe ebay la pretzuri triplate sau cvadruplate (obicei nasol legat de cartile out of print).


The Arrival
de Shaun Tan


Asta e una din cele mai frumoase carti care s-au facut vreodata, castigator al premiului World Fantasy anul trecut, un roman grafic complet lipsit de text, despre un individ care isi paraseste familia si emigreaza pe un taram fictiv in cautarea iluziilor studentilor Work and Travel. Cartea arata mai bine ca orice floare si miroase mai bine ca orice parfum, arata ca o ciocolata imensa si nici nu trebuie sa stii citi ca sa-tzi placa. Grafica este strict in creion si colorata sepia.
Nota: alti specialisti ai benzilor desenate wordless sunt francezul Lewis Trondheim, norvegianul minimalist Jason si elvetzianul Thomas Ott. Nu garantez ca astia prind la gagici, dar cartea lui Shaun Tan are o prezentare fantastica. Nici 14 dolari pe amazon, mai ieftin ca un buchet de orhidee plouate ori trandafiri care au capatat mirosul de branza din piatza agroalimentara.



Alice in Sunderland
de Bryan Talbot

Asta e o carte dubioasa. Partial ghid turistic, partial roman istoric, partial roman fantasy. E printre candidatii premiilor British Fantasy si e rezultatul unei munci care se intinde pe o buna parte din viatza autorului. Sunderland e una din cele mai atractive centre culturale ale Angliei, renumit pentru a fi locul in care Lewis Carroll a cunoscut-o pe fetitza Alice, care l-a inspirat in a scrie Alice in Tzara Minunilor (plus relatia pedofila speculata de istorici), dar si pt scena muzicala, particularitatile istorice, geografice, Teatrul Sunderland si mitologia locala. Cartea e un amestec de colaje foto peste care sunt desenate personaje si dialoguri ce transforma pe nesimtzite ceea ce pare initial un ghid turistic, intr-un roman fantastic cu referintze culturale impresionante. 20 de dolari la amazon, cartea e imensa si groasa si arata superb.
Nota: printre altele, Talbot a lucrat ca grafician pentru Sandman, Hellblazer si Fables.


Death
de Neil Gaiman

Poate ar fi trebuit sa pun Sandman aici, dar ca e cam horror pentru publicul tzinta al acestui articol. Death e una din cele 3 (sau 4) surori ale lui Sandman (alaturi de obeza Despair, boema Delirium si, cu voia d-voastra, hermafroditul Desire). Death e personificarea mortzii, arata ca o adolescenta punk cu par negru si ciufulit care se plimba prin Londra si povesteste cu oamenii pe cale sa moara. Death apare ocazional si in Sandman, dar Gaiman i-a dedicat doua miniserii publicate in volumasele The High Cost of Living si The Time of Your Life. Foarte dragutze, este si o sectiune in care Death da lectzii fetelor cu privire la contraceptzie. Deci 2 volume x 10.4 dolari pe amazon.
Alternative: Evident, Sandman e baza aici dar, cum ziceam ar putea fi considerata necuviincioasa la anumite aspecte. Cam in aceeasi categorie intra si Lucifer, inca una din seriile BD care s-au desprins din Sandman si au reusit sa cucereasca publicul pe cont propriu.



Ghostworld
de Daniel Clowes

Cu Daniel Clowes treaba e mai simpla. Exista filmul Ghostworld, irezistibil. O duci pe gagica la film, satisfactie garantata (daca nu, ii dai papucii) dupa aia ii marturisesti ca filmul e ecranizarea unei benzi desenate si o intrebi daca nu e curioasa de chestia asta. Acuma daca ai vazut filmul nu prea are sens sa-i dai si banda desenata, dar potzi sa-i recomanzi si alte carti din opera lui Daniel Clowes. Cea mai laudata ar fi David Boring, selectata in topul celor mai importante 10 romane grafice din toate timpurile (topul revistei Time). Actualmente Ghostworld se gaseste la 10 dolari, la vara apare o varianta hardcover la 20, David Boring e 15 dolari.
Nota: Principalul concurent al lui Clowes la capitolul "benzi desenate despre barbatzi, gagici si combinatziile dintre ei", de fapt mai degraba epigon decat concurent, este pseudojaponezul Adrian Tomine cu ale sale volume Summer Blonde, Shortcomings sau Sleepwalk.


Fun Home
de Alison Bechdel

Asta e autobiografia autoarei sub forma de banda desenata. Autoarea fiind lesbiana, isi povesteste "devenirea" si relatia cu tatal ei gay. N-am citit-o inca dar e foarte apreciata de critica, sper ca nu doar pt tematica gay. Nici 14 dolari pe amazon.
Nota: Doamnele cu interese lesbiene probabil vor aprecia si lucrarea de referintza a autoarei, foiletonul BD Dykes to watch out for, una din lucrarile de pionierat ale culturii gay, publicata incepand din 1983 si pana astazi.


Asadar titlurile astea ar trebui sa inmoaie orice inima de gagica, oricat de afurisita si impietrita ar fi. Caci, desi barbatzii-s de pe Marte si femeile de pe Venus, chilotzii tuturora se usuca sub acelasi Soare. La multzi ani.

3 comments:

Anonymous said...

Tot nu stiam eu ce sa iau pe langa cartuliile alea despre PR :)

Anonymous said...

Shaun Tan cu al lui The Arrival a impuscat si premiul cel mare, premiul pentru cel mai bun album, la festivalul de anul asta de la Angoulême. Francezii au gasit un titlu mai poetic pentru roman, "Là où vont nos pères".

Anonymous said...

eu ma laud ca urmez originalitatea, si totusi in acelasi timp ca nu merg decat pe recomandarile amicilor, pentru ca altfel ar trebui sa inot intr-un morman de gunoaie pana gasesc ceva mai deosebit. poate ca e mai dificil astazi sa fii original in unele domenii (cum ar fi filmele de actiune sau muzica pop). asadar, multumesc de recomandari