Monday, February 11, 2008

Miami Bitch



Bite Club
de Howard Chaykin


Chaykin e unul din promotorii libertatii de expresie in benzi desenate, oponent al reglementarilor propuse de marii producatori BD si autor al uneia din cele mai importante benzi desenate porno - Black Kiss. De fapt despre Black Kiss vroiam sa va povestesc dar cum m-a tzepuit amazonul, mai intarziem un pic si ma opresc asupra celeilalte lucrari de referintza a lui Chaykin, colectata in volumul unic Complete Bite Club.

Acuma asta luatzi-o ca introducere, nu ca recomandare, caci volumul Bite Club care colecteaza seria cu acelasi titlu, nu pare sa fie unul din varfurile lui Chaykin, desi merge la o lectura rapida sub veioza. Poate unul din motivele pt care nu m-a dat pe spate e ca nu ma omor dupa vampiri. Spre deosebire de zombie si simbolistica aferenta, vampirii sunt elemente narative mult mai superficiale si au fost dintotdeauna in mainstream, inca de la publicarea lui Dracula si pana in epoca Buffy, careia ii apartine si lucrarea de fatza.

Asadar, Bite Club e o sexy crime story cu bampiri in spiritul impus de Laurell Hamilton (vezi cele 2 volume din seria erotic crime horror Anita Lane traduse la Tritonic) si inaintea ei, mai sobru si mai gotic, de Anne Rice. Problema e ca se pare ca genul asta de povesti horror deshantzate sexual sunt scrise mai bine de femei decat de barbatzi. In soiul asta de povesti tre sa vorbesti de rujuri, de portjartiere, de trandafiri tzeposi si buze mushcate pasional pana la sange. Ca sa nu se incurce prea mult, Chaykin evita motivele astea si se axeaza pe o pastisha la serialul Soprannos, in care totzi mafiotzii sunt vampiri si capul rautatzilor e Risa del Torro, cea mai sexy vampiroaica, patroana unei case de discuri producatoare de rock gotic, obsedata de adrenalina si care, cand nu se da drept lesbiana, face sex cu fratzii sai, caci la vampiri e permis, nu se tem ca o sa aiba copii cu hemofilie.

In Bite Club, vampirii sunt o minoritate etnica din Miami, toata lumea ii cunoaste si convietzuiesc bine mersi cu oamenii, cu conditzia sa nu calci prin pub-urile lor, unde adolescentzi rockeri vampire wannabes se drogheaza cu plasmagoria si beau Hema-Cola. Politzia din Miami are un departament special - the vampire crime unit - condus de un negru rasist (nu suporta vampirii) care tzine neaparat sa infunde familia de mafiotzi Del Torro, fie si pe cai ilegale.

Mai nasol e ca in povestea asta nu exista personaje cu care sa simpatizezi si nu ajunge sa-tzi pese de nimeni. Toata lumea e rea si corupta, indiferent ca-s vampiri, politzisti sau oameni simpli. Singura idee cu potentzial e un vampir care s-a facut preot cu aprobarea Vaticanului dar care iese rapid din schema, de parca autorul n-a mai stiut ce sa faca din el ori n-a avut voie sa faca mai multe. De fapt ar mai fi un personaj simpatic - vampirul evreu Klein, Il Consigliere.

In fine, passable.

- plusuri: sexy, poveste alerta, pulp, profesionist scrisa si desenata, fara balbaieli
- minusuri: lucrare superficiala, plot urban crime de duzina, deloc gotica (desi probabil tocmai asta era scopul)

1 comment:

Anonymous said...

Desi nu sunt prea in tema cu articolu lasta vampirita asta imi atrage atentia cam de fiecare data. Ori sunt eu pervers ori creatorul chiar a reusit sa creeze un monstrulet sexy (Parca arata a femeie, fara perfectiunea aia falsa pe care o impun creatorii de BD in general).