Sunday, November 18, 2007

Aggroheroes





















Nextwave
de Warren Ellis

Povestile cu supereroi sunt, alaturi de porneciuri, cele mai longevive forme de banda desenata, ambele categorii datand de pe vremea desenelor de pe peretzii cavernelor. Transformările prin care povestile cu supereroi au trecut in ultima suta de ani sunt majore si schimbatoare de paradigma:
  • trecerea de la supereroii solitari la societatile de supereroi (X-Men, Watchmen, Justice League), ajunse azi in mainstream prin serialul de ultrasucces Heroes.
  • umanizarea supereroilor (Alan Moore si discipolii sai britanici care au adultizat brusc si brutal banda desenata la finele anilor 80), trend reflectat in film abia tarziu si cu mare tam tam prin productii "realiste" ca ultimele filme Batman, Hulk si Superman.
  • parodierea supereroilor, domeniu in care acest Warren Ellis de care va povestesc azi pare cel mai invershunat.
Desigur, si parodia asta e de multe feluri. Din pacate colectia de 12 numere Nextwave e mai aproape de Hot Shots si Scary Movie decat de Scream si Kill Bill. Poate n-ar trebui sa zic "din pacate", caci e totusi o lucrare hazlie. Dar cu siguranta nu pot zice "din fericire", caci se putea mult mai bine de atat, cel putin sub aspectul coerentzei.

Deci Nextwave e un grup de supereroi revoltati impotriva unei organizatii teroriste care lupta impotriva terorismului. Teroristii antiterorism sunt condusi de capitanul Anger, un militar batran care s-a pastrat tanar cu ajutorul drogurilor, si de un dinozaur frustrat ca specia lui a disparut iar acum maimutzele, adica oamenii, stapanesc planeta. In cafteala care urmeaza, grupul Nextwave se bate:
  • cu clonele lui Stephen Hawking,
  • cu Resursele Umane (oameni-vegetale cultivati la o ferma de zarzavaturi),
  • cu un monstru caruia ii plac gagicile de la Suicide Girls (unde Warren Ellis are o rubrica regulata),
  • cu un politzist corupt care mananca automobile,
  • cu satanisti care fac sacrificii cu sange de quebecoise.

Cel mai cool dintre membrii grupului Nextwave e Captain ****, un supererou care a ramas fara nume deoarece a fost dat in judecata de cate ori si-a ales un nume. Ailantzi sunt eroi minori din universul Marvel, sub egida carora a iesit lucrarea de fatza. Asta inseamna ca se folosesc referinte haioase la personaje clasice - nazistii fura un borcan cu urina lui Captain America, care contzine agentul mutagen care l-a facut sa fie primul supererou creat de om prin proiecte guvernamentale.

Ellis e celebru pentru cateva chestii: geniala coloana The Sunday Hangover de la Suicide Girls, singura rubrica de stiri cotidiene pe care o citesc saptamanal, faptul ca are acelasi nume cu violonistul lui Nick Cave caruia i-a promis o bere si o lista de e-mailuri primite din greseala, faptul ca e autorul uneia din cele 5 serii BD pe care tre sa le aiba oricine in casa (Transmetropolitan) si faptul ca e unul din promotorii benzii desenate comprimate. Probabil asta e si necazu meu cu Nextwave - personaje lipsite de background si motivatii, pagini intregi fara dialoguri si explozii in stil Michael Bay, am sesizat asta si la cealalta lucrare a lui Ellis, de care v-am povestit aici.

Pana la urma am ras de cateva ori, dar spre deosebire de ceilalti autori BD consacrati, se pare ca pe Ellis l-am apucat de la capatul gresit. Cam putin sex si rocknroll, cam multa violentza si droguri.

No comments: