Saturday, August 11, 2007


Regizori de pus pe rana
Fratzii Polish

Polish Brothers nu-s chiar fratii Coen, dar au ceva legatura: sunt doi gemeni care fac filme rurale cu un stil aparte, tragicomice, filmate minunat, dar mai boeme si moraliste decat ale fratilor Coen. Unii zic ca Polish=Coen+Burton, altii il baga si pe Lynch in ecuatie.

Debutul Polishilor e Twin Falls Idaho, in care danshii joaca in rolul unui cuplu de gemeni siamezi, mai exact un trup cu 3 picioare, 2 maini si 2 capuri, care isi sarbatoresc ziua de nastere umbland la curve cu un tortuletz. Una din curve prinde drag de ei si vrea sa-i ajute, adica sa faca dragoste cu ei si sa ii duca la doctor atunci cand unul dintre fratzi cade bolnav si celalalt e silit sa-l tarasca dupa el, macinat de spaima ca frate-su ar putea sa moara si el va trebui sa traiasca cu un starv anexat. Dar besigur, se pune si problema ca cei doi sa fie descusutzi si sa-si vada fiecare de treaba lui, ceea ce isca fel de fel de regrete si stresuri. Filmul este o combinatie perfect dozata de grotesc si finetzuri sentimenale, recomandat de la inima.

Apoi mai e un film Jackpot pe care nu reusesc sa pun mana, asa ca sar direct la Northfork, filmul care imprumuta serios de la suprarealismul lui David Lynch, pastrand spiritul sudist, absurdul si dilemele pamantene. Filmul arata superb in stil noir scaldat uneori in lumina laptoasa care bate pe geamuri si e doldora de actori de prima mana: James Woods, Peter Coyote si inca 4 tipi imbracatzi in parpalace negre au sarcina sa lamureasca pe satenii din Northfork sa evacueze satul pt ca guvernul sa poata construi un lac de acumulare. Desi majoritatea oamenilor s-au carat luandu-si sicriele din cimitir cu ei, sarcina devine extrem de dificila cu cativa sateni: unul si-a cusut picioarele de podele cu cuie, altu si-a construit sub casa o Arca a lui Noe si asteapta sa vina apa, iar Nick Nolte e un preot batran care are grija de un inger muribund cu aripe amputate. In timpu asta o gasca de patru ingeri, dintre care unu e cowboy si transcrie rugaciuni din coduri Morse si altu e Daryl Hannah cu freza din Blade Runner, freaca menta prin oras cautandu-l pe ingeru muribund. Filmul e un pic scaldat in nonsensuri onirice lynchiene, dar arata SUPERB.

Ultima productie a fratilor Polish e mai mainstream asa: Astronaut Farmer il are pe MARELE Billy Bob in rolul principal. Billy Bob joaca un redneck pensionar fost aviator care se apuca sa-si construiasca o nava spatziala in hambar. Consatenii nu-l aproba intru totul dar il tolereaza pt ca e un om de ajutor care e preten cu toata lumea si in plus se imbraca uneori in cosmonaut sa tzina lectzii de fizica copiilor de la scoala. Ceea ce, observa invatzatoarea, e laudabil in comparatzie cu parintzii care se imbraca in clovni ca sa-si distreze copiii. Toate bune si frumoase pana cand Billy Bob face comanda pt combustibil de racheta, ceea ce-i aduce FBI-ul pe cap, care-i rascoleste cotetzu de gaini si ii pune sub supraveghere casa de teama sa nu aiba de a face cu rushii. Billy Bob isi cumpara benzina pe datorie si e gata sa-si piarda casa la ipoteca ceea ce-i dezbina un pic familia, mai ales dupa ce-si scoate copiii de la scoala sa-l ajute in misiune. Nevasta lui e Virginia Madsen, o mare doamna nominalizata la Oscar pt Sideways, daca o mai tzinetzi minte, gagica cu strugurii. Lucrurile se imput si mai tare cand vine NASA reprezentata de Bruce Willis si JK Simmons (nazistu din OZ, mare actor) sa-l dea in judecata pe Billy Bob pt ca vrea sa paraseasca planeta. Un family movie cu imagini superbe si moralisme, facut ca la carte.

Deci anuntzatzi-ma si pe mine unde gasesc Jackpotu ala.

1 comment:

Anonymous said...

Astronaut Farmer l-am vazut de vreo doua ori de la lansare. Pot sa-i adaug si eu o stampila Krossfire si sa-l recomand.

Twin Falls Idaho este de negasit intr-o versiune decenta :(. Mai caut.