Sunday, August 05, 2007














Blink, and you're dead
Doctor Who sezon 3
ep.7-13+14

Iaca s-a incheiat si sezonul 3 din Dr.Who si cu mana pe suflet pot zice ce am sugerat deja la postul anterior pe tema asta, sh-anume ca e cel mai tare sezon dintre toate si poate fi chiar un punct de pornire in abordarea serialului, lipsit fiind de startul anevoios care solicitau indulgentza in sezoanele anterioare. Nu e nici o indoiala ca va ramane si cu acest sezon serialul abonat la premiile SF de anul viitor.

Am pus acest prim paragraf incurajator ca sa nu incep cu un paragraf descurajant, si anume faptul ca episodul 7 e unul din cele mai proaste din istoria serialului. Dar exista cateva explicatzii foarte clare: titlul sau este 42, care face trimitere la stilul real-time al serialului 24 si la faptul ca episodul dureaza 42 de minute in care o nava spatziala este pe cale sa se prabuseasca in Soare si Doctoru tre sa rezolve problema in timp ce un serial killer macelareste rand pe rand echipajul navei. Suna cunoscut? Sper ca da, daca ati vazut sau mi-ati citit cronica la Sunshine, o sa remarcati ca e exact plotul filmului lui Danny Boyle, tot britanic, produs cam in aceeasi perioada. Daca va ganditi cum e posibil asa ceva, explicatia e simpla: episodul este scenarizat de un maestru al plagiatelor mai cunoscut pentru cele trei episoade Torchwood in care a reusit sa plagieze dintr-o miscare rapida de incheietura lipsita de jena o poveste de Greg Egan, Texas Chainsaw Massacre si Fight Club. Omu asta fie e noul partener gay al producatorului Russel Davies, ori functioneaza si la BBC nepotismul. Dupa ce a stricat jumatate de sezon Torchwood, a mai fost invitat sa-si bata joc si de Dr.Who. Sper ca e un caz izolat si nu se va mai repeta. Oricum, nu s-a repetat in sezonu de fatza.

Urmatorul dublu episod (Human Nature + Family of Blood) revine la cote superioare cu un subiect atipic serialului: ca sa se ascunda de o familie de parazitzi intergalactici, Doctor Who e nevoit sa intre in Safe Mode, adica sa se transforme in om, sa-si stearga memoria, BIOSul si sa se refugieze in trecut ca profesor la un colegiu pashoptist, in timp ce Marta, negresa fiind, tre sa se multumeasca cu o slujba de sluga si cu misiunea de a pazi ca pe ochii din cap driverele bootabile care i-ar permite Doctorului sa isi revina din Safe Mode, adica din calitatea de om. Din pacate Doctoru dupa ce si-a pierdut memoria isi pierde si driverele si in plus se indragosteste de o gagica si o alunga pe Marta. Iar Marta tre sa recupereze driverele, sa il booteze pe Doctor la loc dar mai ales sa il lamureasca sa renuntze la falsele memorii umane care il transforma intr-un om simplu cu dorintze simple ce nu-si mai aminteste nimic despre cei 900 de ani de Time Lord traitzi pana acum. Colac peste pupaza mai apar si parazitzii intergalactici cu o armata de sperietori de ciori iar criza capata un tragism aparte cu iz puternic de Philip Dick si zdruncinarea identitatii. Singurul punct slab ramane violentza pastrata la un nivel de audientza infantila, care submineaza credibilitatea dramei. Nota: in lipsa de idei, scenaristii au realizat prin acest episod o ecranizare a unei povestiri din universul Doctor Who. O strategie pe care o aprob caci povestea are mai multa zeama decat episoadele uzuale.

Episodul Blink este revenirea scenaristului preferat al publicului (si al meu) cu un nou episod destept. Statuile cu ingeri si gargui de prin cimitire si biserici sunt de fapt o specie agresiva care traieste intre cuantele lui Heisenberg, adica pt noi apar ca fiind de piatra dar in intervalele dintre cuante ei se mishca si omoara oameni in cel mai perfid mod cu putinza: ii proiecteaza in trecut unde sunt nevoitzi sa isi traisca vietzile ca sa ajunga inapoi in prezent in calitate de boshorogi muribunzi. Asadar principala problema e sa nu clipesti, caci imediat ce ai inchis ochii tabarasc pe tine ca in jocu ala cu Incetu cu Incetu se fabrica otzetu. Si uite asa doi tineri care primesc mesaje inregistrate din viitor de la Doctor Who se razboiesc cu alienii astia cuantificatzi ca sa recupereze cabina de telefon a Doctorului pe care bestiile subcuantice au confiscat-o. Blink, and you're dead!

Finalul de sezon e intotdeauna planificat la scara larga. De data asta e vorba de un episod triplu (Utopia+The Sound of Drums+Last of the Time Lords) cu o poveste cu implicatii apocaliptice si o gramada de surprize. Prima surpriza e ca se intoarce Captain Jack, the gay zombie, reintors dupa o ratacire de 12 episoade prin serialul Torchwood. Mai mult, aduce cu el mana Doctorului, amputata in sezonul trecut si pusa la murat intr-un borcan. Cei doi barbatzi metrosexuali impreuna cu Marta calatoresc intr-un viitor indepartat in care, mare surpriza, se intalnesc cu un Time Lord care se afla in Safe Mode, adica traia o viatza umana si uitase totu despre adevarata sa identitate si misiune. Desigur, noi stim ca Doctoru era the last of his kind dar iata ca nu e asha, caci acest nou Time Lord e chiar The Master, un evil Time Lord mare vedeta a episoadelor din anii 70 care a luat-o razna cand era mic din cauza stresului si raspunderilor. The Master isi revine accidental din Safe Mode si, in loc sa se bucure ca Doctoru e penultimu of his kind, se deda unui plan monstruos de a modifica genetic populatia umana si a o trimite inapoi in trecut ca sa distruga populatia umana a trecutului, cum ar veni proprii stramosi, cum ar veni un sharpe mancandu-si propria coada sau un triunghi al lui Moebius sau Marilyn Manson facandu-si singur felatie. Partea nasoala e ca Doctoru nu vrea sa-i faca rau lu The Master si prin urmare se lasa umilit de acesta care avea la randul lui o shurubelnitza sonica, dar una mai mare, cu care il face pe Doctor sa-si arate adevarata varsta de 900 de ani, ceva combinatie Silviu Brucan-Gollum. In plus, Cabina Telefonica a Vortexului SpatzioTemporal este sechestrata de Master si modificata astfel incat sa mentzina paradoxul ca oamenii din viitor sa-si poata decima proprii ancestori din prezent fara ca ei sa dispara din pricina asta. Deci cu alte cuvinte e nasoala de tot situatzia iar Captain Jack e la randul lui prizonier intr-o situatie bondage, legat ca Prometeu in lantzuri si cu ficatu distrus. Iar Presedintele SUA este omorat cu bestialitate. Nu va mai zic cum se termina dar e un final pe cinste.

Ca episod bonus, noul sezon aduce si o incercare de desene animate Doctor Who, probabil un episod pilot care sper sa nu duca la transformarea serialului in animatzie. Nu ca ar fi o animatzie proasta, dar una din marile calitatzi ale lui Doctor Who sta tocmai in contrastul dintre forma de film matur, cu personaje cat de cat profunde, si situatziile / efectele speciale scandaloase si aberante. Ori, cel putin in episodul animat pilot Infinite Quest, lucrurile par mult mai naturale si, prin asta, banale. Pe de alta parte, animatia e mai ieftina la capitolul efecte speciale, asa ca Doctoru se plimba pe diverse planete in cautarea infinitului, un lux pe care producatorii serialului nu prea si-l permit la nivel de productzie. Teaserul pentru episodul de Craciun de anul asta ne arata ca Doctorul va incerca sa salveze Titanicul. Si uite asa s-a incheiat cel mai tare sezon al serialului.

No comments: