Monday, July 23, 2007

Nihilism estival






















Wormwood: Gentleman Corpse
de Ben Templesmith

Cu sau fara Fantastic Four, nu ne putem asheza de-a curmezisul faptului ca benzile desenate sunt pe val datorita ecranizarilor de la Hollywood si nu numai. Pe urmele lui Mike Mignola (Hellboy), Alan Moore (V for Vendetta), Frank Miller (300, Sin City) ori Neil Gaiman (Mirrormask) calca si tanarul Ben Templesmith in incercarea de a-si vedea numele in randul autorilor de benzi desenate pt adulti ecranizate la Hollywood.

Filmele BD ale anului ce vine or sa fie Watchmenul lui Alan Moore (un nou festin vizual marca Zack Snyder - vezi 300, Dawn of the Dead), Hellboy 2 (din nou Del Torro, dupa Oscarul lui Pan sper ca filmul va capata atentzia pe care o merita) dar si 30 Days of Night al lui Templesmith, in regia lui David Slade (videoclipuri Stone Temple Pilots si filmul Hard Candy). Templesmith nu e tocmai din prima linie a autorilor BD dar mult nu mai are, marturie stau premiile din ultimul cincinal, colaborarea cu Warren Ellis pentru seria Fell si aceasta ecranizare care sta sa iasa. Recomand interviul de pe SuicideGirls.

Ca sa nu discutam in abstract, am zis sa citesc Wormwood - Gentleman Corpse, al aceluiasi autor. Nu sunt decat 8 numere, dar au o grafica fabuloasa si un umor sanatos (desi o mai ia pe aratura cu scarbosheniile). Personajul principal se recomanda singur: un vierme telepat care traieste in orbita cadavrului unui detectiv noir. Eroul rezolva cazuri misterioase cu ajutorul amicilor Trotsky (fantoma unui KGBist), Pendulum (un bodyguard barbos construit din rotitze dintzate) si Meduza (o prostituata care pazeste o poarta interdimensionala dintr-o buda). Evident ca nu viermele e cel care ramane pe retina, ci cadavrul pe care il foloseste drept vehicul, mare om de petreceri, fumator si beutor cu o pentagrama in frunte, cu un nihilism mai cumplit decat al lui Constantine, in sensul ca nu se da inapoi de la a-si sacrifica propriile organe pentru binele universului. Povestea e tot de prin Constantine, plus cate ceva din Hellboy, insa atmosfera si grafica sunt ireprosabile. Asa in mare, e vorba de un monstru care vinde oua de extraterestru pe post de Viagra, iar consumatorii mor de graviditate spontana si dau nastere unor alieni cu tentacule care sunt convocatzi sa deschida un portal lovecraftian. Urmeaza sa ma bag si in 30 Days of Nights, dar pana atunci... this is the SHIT! Sper ca pozele vorbesc de la sine.















No comments: