Tuesday, April 17, 2007


Filmele vorbite pe la spate
-horror fel de fel-
Vremurile ne-au depashit complet pe noi, romanii. Pakistanul scoate primul film cu zombie: Zibahkhana
Pana atunci, Christos a inviat si o data cu el a isbucnit molima Grindhouse, punct de rascruce in istoria cinematografiei, triumful filmului adevarat asupra burgheziei artsy-fartsy, pulp fiction reinventat, the end of the world as you know it, aleluia. Shit man, am deja frisoane de expectativa si sevraj, presa de la screener release a zis ca e unique cinematic experience cu filmari incoerente si imagine zgariata mai a dracului decat la Lars von Trier, actori de mana a 3-a, efecte speciale si montaj geniale, Nicholas Cage in rolul lui Fu Manchu, Tarantino in rol de violator si cel mai tare din parcare: Kurt Russell, vedeta filmelor grindhouse din anii 80, echivalentul lui Soni Chiba din Kill Bill. Partea faina e ca, desi initial trebuia sa fie un cuplaj de doua mediu-metraje de 1 ora, pana la urma filmul iese la peste 3 ore, deci practic 2 filme normale, intercalate cu trailere fake la filme care nu exista. Tarantino zice ca daca publicul va huidui suficient in timpul trailerelor, va finantza regizarea acestor filme, dupa cum urmeaza: Rob Zombie se ocupa de filmul cu femeile-lup naziste, Edgar Wright (Shaun of the Dead) se ocupa de Don't Scream si Eli Roth (Hostel) se ocupa de Thanksiving, o parodie dupa Halloween. O sa-i vedem in Grindhouse pe Sayid din Lost, pe Savini (inventatorul machiajului zombie modern) si pe Rose McGowan (nevasta lui Marilyn Manson). In asteptarea filmului, Tarantino si Rodriguez au organizat un festival grindhouse pe banii lor, cu cele mai tari productzii italiene de mana a 7-a pour les connaisseurs, vorba lu Leo Sherban: sexploitation, over-the-top horror absolut independent si mai ales foarte retro.

Partea proasta e ca in unele tzari europene Grindhouse va fi distribuit ca doua filme diferite. Partea si mai proasta e ca in pregatirea alegerilor prezidentiale din SUA, revivalul genului horror la nivel mainstream/Hollywood face parte din agenda electorala a mai multor politicieni infectzi care au aratat deja cu degetul spre seriile Saw si Hostel pentru reinstaturarea unui sistem de rating aspru al filmelor violente. Atacurile au inceput deja la campania de promovare a filmului de tortura Captivity, in regia clasicului Roland Joffe (The Mission, Killing Fields). Iar Grindhouse a scazut in incasari cu 60% dupa prima saptamana.

Dupa ce se calmeaza furtuna, Tarantino se apuca de primul sau film de razboi, Inglorious Bastards, probabil remake la Dirty Dozen, pentru care ii doreste in rolurile principale pe golden trio: Bruce Willis, Stallone si Arnold.

Tot din cauza alegerilor al patrulea film Reanimator se va transforma intr-un episod Masters of Horror. Pentru sezonul 3 al serialului s-au pomenit numei ca Romero, Guillermo del Torro, Wes Craven, Clive Barker si Eli Roth.

John Carpenter e unul din regizorii cei mai implicatzi in industria remakeurilor: dupa filmele lui se fac filme noi (Fog, Halloween, Assault on Precinct 13 iar pt 2009 The Thing) dar si el a refacut filmele altora (The Thing, Village of the Damned si cam orice film inspirat de Howard Hakws, adica cu grup de oameni sechestrati si agresatzi de entitatzi dushmanoase, fie ele mafiotzi, vampiri, extraterestri sau Alice Cooper si armata lui de zombie). Practic a ajuns sa-si faca remake la propriul film: Escape from L.A. cu greu poate fi vazut ca o continuare a lui Escape from N.Y. Oricum, se pare ca iese si un remake oficial la Escape from N.Y., impotriva caruia fanii au inceput deja sa faca petitzii, dupa ce s-au saturat sa boicoteze remakeul Halloween al lui Rob Zombie.

Dupa remakeul The Hills have eyes, balzacianul Alexandre Aja baga mare cu alte doua remakeuri: Piranha, poate mai tineti minte originalu din cinematografele romanesti din 90, alaturi de alte hituri ale vremii ca Frankenstein cel Negru, Raza ucigasha si Noaptea Cometei. Al doilea remake e Mirrors, dupa un original coreean cu oglinzi care fura suflete. Se filmeaza in Romania.

Danny Boyle, marele englezoi care ne-a dat Trainspotting si 28 Days Later colaboreaza din nou cu Cillian Murphy (Breakfast on Pluto, Batman begins) pt un outer space flick despre unii care vor sa dea foc la Soare: Sunshine. efectele speciale arata beton in trailer. Legat de 28 Days Later, nici nu s-a lansat 28 Weeks Later ca s-au apucat de 28 Months Later.
E pe vine si noua ecranizare Philip Dick, Next cu Nicholas Cage.

Neil Marshall, alt englezoi cu filme horror de cota superioara (Descent, Dog soldiers) revine cu Doomsday cu Bob Hoskins, despre ciuma si un viitor futuristic nesigur.

N-atzi auzit de Max Brooks? E feciorul lui Mel Brooks, dar nu va lasatzi furatzi de asociere. Max nu e regizor, e scriitor si a scris cea mai vanduta carte cu zombie, World War Z, care urmeaza sa fie ecranizata de si cu Brad Pitt.

Mi s-a parut intotdeauna ca Benicio del Torro are fatza de werewolf, iar acu li s-a parut si altora: va juca in remakeul The Wolf Man

Remakeurile dupa filme asiatice cu fantome si aparate foto continua cu Shutter, film tailandez. In ciuda premisei fumate, originalul avea un twist foarte original despre durerile de spate.

Dupa succesul cumplit cu 300, Zack Snyder si-a tras propria companie de film, Cruel and Unusual Films si revine la genul zombie cu experimentalul Army of the Dead, care probabil va folosi tehnica chroma key din 300 pt a face primul film zombie suprarealist New Age. In acelasi timp, Snyder continua ecranizarile de benzi desenate cu Watchmen al autorului BD Alan Moore, un guru al genului.

Marcus Nispel, regizorul remakeului Texas Chainsaw Massacre revine cu un film pt rockeri: Pathfinder, despre razboiul dintre vikingi si...hahaha, amerindieni.

Dupa Hostel si Turistas, noul film cu turisti torturatzi dupa fapte adevarate este Borderland. Nota 3 pe imdb.

Americanul care se da ungur Nimrod Antal (Kontroll) scoate saptamana asta horrorul Vacancy, asteptat cu sufletul in gura.

Marky Mark (Boogie Nights, Departed) o sa joace intr-un film cu boxeri a lui Aronofsky, The fighter si unul a lui Shyamalan, The Happening.

No comments: