Saturday, March 31, 2007














Sexul neprotejat dezmembreaza
Friday the 13th part 2-3

Titlul acestui post e inspirat de desenele pe asfalt de 1 Iunie, de anul trecut, din centrul Clujului. As vrea sa-l cunosc pe copilul care a desenat un craniu cu creta albastra si a scris deasupra lui "Fumatul dezmembreaza". In mod similar, filmele Vineri13 ar trebui transmise la orele de educatzie sexuala si dirigentzie. Cate unul pe fiecare clasa, de la a-ntaia pana la finele liceului. Unii critici arata ca aceste filme sunt propaganda pt safe sex si ca Jason este SIDA incarnata.

Principalul necaz cu cronicile la filmele seriei Friday 13 este ca se cam scriu singure. Adica scriu un rand si am impresia ca am mai scris unu si de la o vreme nu mai stiu pe care le-am scris eu si care s-au scris singure. Ia vedetzi ce senzatzie ciudata va lasa cronica asta:

Friday 13 II incepe cu cateva cupluri care se duc la iarba verde pe malu lacului Crystal. E noapte, iar baietzii si fetele joaca cartzi povestind legenda lui Jason care s-a inecat in lac cand baby-sitteru lui se masturba. Unul din cupluri iese afara sa se plimbe. Fata avea la ea o patura si zice "am o mancarime, nu mi-o scarpini?" Baiatul zice "hai sa ne scaldam, stiu eu un loc unde nu ne vede nimeni" fata zice "O, yea". Cei doi se duc, gasesc o tufa, fata se intoarce cu spatele, scoate tzatzele si chicoteste. Baiatul moare, un tip in blugi ii taie gatu. Fata se intoarce si striga "anybody there", apoi moare si ea. Revenind in casa. Al doilea cuplu iese sa se plimbe. Baiatu zice "nu vrei sa ne Kikirikimiki?" Fata zice "obraznicule, hai sa ne scaldam, stiu eu un loc". Cei doi ajung intre tufe. Fata chicoteste, baiatu moare. Fata urla. Fata alearga, moare si ea. Revenind in casa. Al treilea cuplu se duce sus la culcare. Fata zice "Olalala", baiatu isi scoate putza si i-o arata. Fata se ascunde in dulap, dar acolo era un tip in blugi care o omoara. Baiatu o cauta "ma lasi asa cu nadragii in vine, bagaboanto". Moare si el. Revenind in casa. Al patrulea cuplu se satura de jucat cartzi. "Ai auzit ceva? Nu. Mi s-a parut ca aud ceva. Du-te si verifica. Fata se duce, verifica si moare. Baiatu, i se pare si lui ca a auzit ceva. Iese si el afara, striga anybody there si moare. O fata singura si virgina vine sa viziteze excursionistii, ii gaseste pe totzi mortzi si o rupe la fuga. Un tip in blugi fuge dupa ea. Tipa gaseste o pestera unde un schelet decapitat e imbracat in pulovarash. E skeletu mamei lu Jason, tipu in blugi. Fata se imbraca in pulovar tocmai cand intra Jason peste ea sa o prinda in tzatzele goale. Dar cum o vede in pulovar crede ca e maica-sa si emotiv cum era se lasa omorat cu o maceta.

Filmu se termina cu o ambulantza care aduna victime si le duce la crematoriu. Fata e lesinata pe o targa, dar mai reuseste sa prinda de maneca pe un politzist si sa intrebe: IS HE DEAD?

No he's not, incepe Friday 13 3D, o alta varianta la filmul anterior, filmata in perspective 3D, la mare moda in anii 80. Principala diferentza e ca Jason isi face rost de masca de hochei, o salopeta si devine mai silentzios (vezi Halloween), in timp ce in filmu anterior alerga cu o punga in cap intr-un costum de blugi si tot bodoganea. Cateva cupluri se duc la iarba verde pe malul lacului Crystal. Se face noapte iar baietzii si fetele prajesc o slanina. Unul din cupluri se duce cu slanina mai incolo. "Ai auzit legenda lu Jason?" zice baiatu. "Am auzit-o, dar lasa asta acu, hai in tufe" Fata capata o maceta in frunte. Revenind la slanina. Al doilea cuplu povesteste la lumina flacarii. "ati auzit legenda lu Jason si a lu maica-sa cu pulovaru?" Ce prostie, zice unu din cupluri si se ridica sa plece. Se duc un pic mai incolo, fata de dezbraca, baiatu merge mai incolo sa arunce cu pietricele in apa. Fata moare. Baiatu fuge cu nadragii in vine dar moare si el. Revenind la slanina...etc.etc. Se termina la fel, cu ambulantza, cu intrebarea Is He Dead?

Aceste doua filme, desi cele mai proaste ale seriei, il implica pe singurul regizor titrat al seriei. Sunt facute de Steve Miner, un fel de Uwe Boll al anilor 80, ulterior regizor de episoade Dawson Creek, filmul cu Mel Gibson Forever Young dar si al unui film din seria Halloween (H20) iar mai recent, al remakeului Day of the Dead.

No comments: