Sunday, March 11, 2007













Serial resuscitat mouth-to-mouth
Torchwood ep.7-13

A doua jumatate a serialului Torchwood incepe promitzator, cu sugestivul Greeks bearing gifts: o extraterestra lesbiana se cupleaza cu hackeritza Toshiko si ii face cadou cel mai tare spargator de parole ever - un aparat de citit ganduri. Necazu e ca nimic nu e mai oribil decat sa afli ce gandesc cu adevarat oamenii despre tine ceea ce o distruge moral pe Toshiko si o face vulnerabila in fatza extraterestrei care se infiltreaza pe nesimtzite in Torchwood cu planuri meschine. E primul episod cu adevarat simpatic al serialului, dar fara ambitzii.

In schimb They keep killing Suzie e varful absolut al serialului, o bijuterie de filmuletz a carui vizionare o recomand asa, indiferent daca urmaritzi sau nu TW. E povestea secretarei Suzie care a murit in primul episod si care este resuscitata aici cu ajutorul aparatului de inviere temporara. Problema e ca Suzie odata inviata face pe dracu in patru sa ramana vie ca sa-si viziteze tatal muribund cu cancer, sa-i explice cum e pe lumea ailalta. Foarte dark, bine regizat, destept scris, o surpriza totala.

Random shoes e o variatziune pe tema Ghost, filmu in care Demi Moore facea oale si ulcele cu Patrick Swayze. Echipa TW e trecuta in plan secund, in timp ce personajul Eugene, un mort cu amnezie, isi investigheaza propria moarte trecand prin peretzi si ascunzandu-se pe sub paturile gagicilor. O vreme se tzine bine episodul, apoi o da pe sentimentalisme si se termina brusc. Devine evident ca ceva s-a zguduit in marketingul serialului. Noile episoade tind sa renuntze la efecte speciale si futurisme pentru teme SF clasice si problematici profund umane.

Pentru episodul Out of time, 3 turisti (2 femei + 1 mascul) din anul 1950 aterizeaza la Cardiff in zilele noastre din pricina unei gauri in chilotul continuumului spatzio-temporal. Dar echipa TW e prompta si ii ia in primire sa-i cazeze. De aici incolo, apar problemele de adaptare a veneticilor la transformarile societatzii moderne. Gagica mai batrana se shocheaza cand afla ca fumatul ucide, gagica tanara pune botu la totzi golanii care o agatza la discoteca iar barbatul se hotaraste sa-si viziteze fiul, care are 80 de ani si Alzheimer. Owen gura-stramba se combina cu una din fete, care-l abureste cu muzica de epoca, rochii visinii si sex focos caci se dovedeste ca sexu e o inventzie mai veche de 1950. Pana la urma impactul cultural e prea puternic si fiecare din cei 3 ratacitzi o ia razna intr-un fel sau altu iar Captain Jack, la randul lui un ratacit temporal, se deprima si incearca sa se sinucida. Degeaba, caci nu e in stare sa crape.

Combat e un Fight Club retardat. Extraterestrii canibali pe care TW ii tzine prizonieri sunt rapitzi de un grup de nihilisti care organizeaza Fight Cluburi si alte jocuri de societate. Owen e muscat de un canibal si incepe sa se comporte agresiv. Ar trebui sa fie un episod despre barbatzi in pielea goala frecandu-se unii de altzii, dar o cam da in bara cu referintzele Fight Club fara nici un haz.

Finalul sezonului (dubla Captain Jack Harkness - End of Days) in schimb e destul de tare. Un homosexual satanist strica tzesatura spatzio-temporala ca sa-l invie pe Abaddon exterminatorul. Captain Jack se trezeste teleportat in anii 40, intr-o sala de bal unde alter-egoul sau din trecut, alt Captain Jack, tot gay, isi distreaza soldatzii inaintea atacului de a doua zi. Dar al nostru Captain Jack stie ca Captain Jack alternativ urmeaza sa moara a doua zi si se hotaraste sa-i ofere o noapte de neuitat. Asa ca il invita la dans si trag cel mai lung mozol gay pe care l-am vazut vreodata pe ecran, pe un blues vechi si sub lumina reflectoarelor. Am fost complet siderat. In fine, dar sa nu uitam de Abaddon exterminatorul, un fel de Godzilla care calca toata Anglia in picioare, de fapt e destul sa stai in umbra lui ca sa mori. Asa ca Captain Jack, care tot vroia sa se sinucida de la inceputul serialului, se baga in umbra lui Abaddon crezand ca o sa moara. Dar Abaddon suge din el atata energie vitala incat se strica la burta.

La final, Captain Jack aude eshapamentul cabinei telefonice a lui Doctor Who, care a venit dupa el sa-l salveze din acest relativ ingrozitor serial. Un final reusit.

No comments: