Thursday, December 28, 2006

Filmele vorbite pe la spate - mexicani, texani, familia Coen



Alamo a cazut anu asta.

1.Americanii au tzinut cu dintzii degeaba de Alamo, caci iata rebelii mexicani pun picioru in prag cu o sharja de 3 filme, unul mai bun decat celalalt, daca e sa dau crezare criticii. Alejandro Inarritu lucreaza din nou cu tinerelu Garcia Bernal in Babel, un film cu care-si continua ideile din Amores Perros / 21 Grams, si nu unul cu care copiaza succesul de anul trecut al lui Crash, dupa cum am fi tentatzi sa credem la o privire in doru lelii. Caci riscam sa ne macine eterna dilema: e film mexican pt ca e facut de Inarritu cu o echipa aproape complet mexicana? e film american doar pt ca joaca Brad Pitt in el? a fost Total Recall un film martzian pt ca se petrecea pe Marte? Sa ne facem ordine in idei, iubitzi credinciosi. Pana una alta, filmul se inghesuie la toate premiile serioase.
2.Alfonso Cuaron e macinat in ochii lumii de aceleasi dileme. Ne-a dat Y tu mama tambien (cu acelasi tinerel Garcia Bernal de care am pomenit) apoi l-a pus dracu sa faca un Harry Potter, si gata, a ajuns de rasul curcilor. Noul lui film, Children of Men e o ecranizare dupa P.D.James cu un nefericit afis pe care scrie ca actiunea se petrece in 2027, motiv suficient pt ca publicul nostru avid de tragedii cotidiene, Lars Von Trier si adevarul despre Revolutzie sa faca bube pe picioare. Sa ne intelegem, PD James nici macar nu e scriitor SF.
3.Guillermo del Toro a facut cel mai tare film dupa benzi desenate, Hellboy. De fapt e al doilea, cel mai tare e Sin City. De fapt e al treilea, am impresia ca si Kill Bill e eligibil la categoria asta. Anu asta meshterul din Ciudad de Horror a facut valvataie pe la festivaluri cu Pan's Labyrinth. Chiar si in Frantza.

Filmele de secesiune

1. Un pic mai la nord de Alamo, tot prin Texas, ne asteapta oamenii cu ceafa rosie si camasi in carouri care zic Howdy folks si beau toata ziua bere intr-o benzinarie. Iara noaptea ies cu drujba la vanatoare de parashute, caci se pare ca e deja pe tarabe Texas Chainsaw Massacre -The beginning, din pacate in regia unui regizor care n-a facut nimic cu viatza lui. Nu ma panichez, nici de ala de facu remakeu TCM din 2003 nu auzisem si n-a iesit defel rau. Turistas este un alt film recent care exploateaza arhetipul TCM (rau-voitorii le numesc clishee, dar "arhetip" suna mai cool, l-a salvat si pe Eminescu de critici). Adica arhetipul cu tineri adolescenti de la orash care sunt macelaritzi in zona rurala de tzaranii in casele carora dau buzna ca nesimtzitzii, cotrobaie prin frigidere si striga Anybody here? Cu drujba sau nu, asta tzine de specificul zonei. Deci Turistas asta are nota 2 pe IMDB, ceea ce ii garanteaza calitatea.
2.Oricum, daca vrem un southern boy pur sange, discutam cu Billy Bob Thornton care mesteca tutun in recentul Astronaut Farmer, regizat de fratii Polish (au facut filmul cu siamezi Twin Falls Idaho). E cu un redneck care-si construieste o racheta. Super.
3.Tarantino, cu T de la Tenessee, si texanul Rodriguez (Sin City, Desperado), dupa ce au resuscitat cultura pulp, filmul kung fu, westernul si benzile desenate, isi aduc si ei contributia la cultura gonzo-horror, regizand pe rand cele doua segmente din care va fi alcatuit filmul Grindhouse: unul cu zombie si un slasher. Am vazut pe afis o gagica care are o mitraliera in loc de picior. Joaca marele Kurt Russell (The Thing, Escape from LA) si fosta nevasta a lui Marilyn Manson, Rose McGowan (Screeeeeeam). Apare de Sfintele Pasti!

Coen si fratzii sai

1.Pentru astia am facut o categorie deosebita in primul rand pentru ca sunt multzi, in al doilea rand, pentru ca desi au ajuns cunoscutzi pentru personaje si filme cu specific sudist, majoritatea sunt yankei sau evrei. Deci fratii Coen au regizat un segment in compilatia Paris, Je t'aime, pe care am ratat-o anul asta la Tiff, iar acu termina de facut No Country for Old Men, cu Javier Bardem (Mar Adentro). Sa speram ca e cu mexicani si droguri.
2. Sam Raimi (Evil Dead) e ocupat. A bagat bani in remake-ul Grudge 2 dar umbla vorba ca n-o sa si-i scoata, in ciuda faptului ca e regizat de japonezul Shimizu. E cam de prost gust faza asta cu remake-uri la 2 ani dupa filmul original. Ok, The Departed a iesit bine, ca era Scorsese, dar se sare calu cand regizorul originalului face si remakeu. Adica daca o data l-a facut prost, de ce l-ar face a doua oara bine. Nakata a demonstrat deja teorema incercand sa-si refaca Ring 2. Oricum, Raimi o sa-si scoata banii cu Spiderman 3 cu care trag nadejde sa scoata efecte speciale de Oscar. Partea nasoala e ca daca in primele doua parti i-a avut pe Willem Dafoe si pe Molina, in S3 nu prea are actori pe care sa se bazeze.
3.Dupa Man with the Screaming Brain, Bruce Campbell pune mana pe drujba si regizeaza My Name is Bruce, un film horror autobiografic, in care isi joaca propriul rol si este supus terorii din partea fanilor care il confunda cu personajul Ash, pe care l-a jucat in Evil Dead. Ash, omul cu drujba in loc de mana. It's groovy, baby!
4.John Turturro a regizat un musical, Romance and Cigarettes, cu Gandolfini si Buscemi.
5.Buscemi face voci prin desene animate (Monster House) si regizeaza filme lacrimogene: Lonesome Jim anu asta si Interview la anu.
7.Terry Zwigoff (Ghostworld, Bad Santa) a tras un film nou: Art School Confidential.
Va urma...

No comments: