Monday, April 21, 2014

Warren Ellis: Ultimate Galactus (Marvel)


Marvel Comics sunt principalii vinovati pentru perceptzia conform careia benzile desenate s-ar adresa copiilor. Celelalte edituri au tot incercat incepand de prin anii 70 sa schimbe aceasta perceptzie stramba asupra lucrurilor dar Marvel Comics, fiind un fel de Hollywood al benzilor desenate, sunt cei care au produsele cu cea mai mare vizibilitate si care influentzeaza opinia celor cu deficit de atentzie.

Totusi, si Marvel Comics au facut cateva eforturi sa-si largeasca audientza, desi nu atat de categoric precum ceilaltzi publisheri de BD. Unul din primele eforturi in acest sens s-a intamplat inca din anii 60 cand parintzii universului epic Marvel, scenaristul Stan Lee si graficianul Jack Kirby au inventat doua tipologii noi de super-antieroi: pe Galactus si apostolul acestuia Silver Surfer. Ideea inovatoare la data respectiva a fost ca in universul supereroilor Marvel sa fie introduse personaje de factura mitologica / biblica. Galactus a fost primul zeu introdus in lumea supereroilor (urmat la scurt timp de Thor). Principala pasiune a lui Galactus e distrugerea de civilizatzii, iar amicul sau Silver Surfer e un fel de apostol care ii anuntza venirea, in schimbul crutzarii propriei sale civilizatzii.

O a doua tentativa a Marvel Comics de a castiga audientza adulta s-a initizat la inceputul anilor 2000,  prin divizia Ultimate Marvel, un ciclu de istorii alternative ale supereroilor Marvel, adresate mai mult adultilor, prin elemente de tensiune sexuala, violentza destul de violenta si poante pe care copiii n-au cum sa le intzeleaga. Unul din autorii care au pus umarul la noua directzie e Mark Millar cu volumul The Ultimates. (Millar e ala cu Wanted si KickAss, alte doua tentative Marvel - ecranizate cu succes - de a se adresa unei audientze adulte). Publicatiile Ultimate Marvel contin povesti care nu tzin cont de istoria si continuitatea universului Marvel, alocand supereroilor (Spiderman, X-men, Iron Man, etc.) origini noi, personalitatzi noi si mai adulte (Iron Man e cam curvar, Captain America e habotnic religios, Thor e un viking alcoolic, X-men se urasc cu The Avengers, iar gagicile in general sunt desenate foarte provocator). Cateodata supereroii chiar mor cu totul.

Ultimate Galactus face parte din acest ciclu inovator si incearca sa reinventeze mitologia zeului Galactus, transformandu-l din pocitania gigantica (asa cum a fost creat in anii 70), intr-un nor cosmic inteligent care zboara prin spatziu cu scopul de a anula variabilele din ecuatzia lui Drake. Cartea lui Warren Ellis porneste de la premisa ca, in ciuda probabilitatzii mari rezultate din ecuatzia cu pricina, contactul intre oameni si extraterestri intarzie sa apara din pricina lui Galactus asta care a fost programat sa puna frana oricarei tentative de manifestare a vietzii inteligente in Univers. Silver Surfer, cum ziceam, e un individ din argint care vesteste venirea norului cosmic, incercand sa-i convinga pe oameni sa se sinucida inainte sa se abata asupra lor cataclismele produse de contactul cu Galactus. Pentru cine a vazut filmul Fantastic Four 2, plotul e cam luat de acolo, doar ca aici eroii care tzin piept lui Galactus nu sunt doar Fantastic Four, ci totzi supereroii Marvel. Dintre ei se remarca Captain America, care descopera amenintzarea in ramashitzele meteoritului de la Tunguska, legat de care se speculeaza ca ar fi fost o nava spatziala trimisa sa ne avertizeze asupra Apocalipsei, iar Galactus ar putea fi un Dumnezeu satul de umanitate, ceea ce ocazioneaza unele cugetari pe teme religioase din gura lui Captain America.
Se zice ca povestile Ultimate Marvel se petrec intr-un univers paralel celui din clasicul Marvel, un univers mai apropiat de al nostru. La un momendat s-au scris si povesti in care unii eroi circula intre aceste universuri si descopera un altul - universul Marvel Zombies (de care am vorbit mai demult). E o metafora interesanta la adresa publicului Marvel care se initziaza la varste fragede citind povestile infantile clasice apoi, de la o varsta incolo, li se permite sa citeasca povesti din universuri paralele in care apar notiunile de sex, moarte, comunism, capitalism etc. Cam asta e strategia prin care Marvel Comics incearca sa atraga multiple tipuri de audientza, pastrand in acelasi timp traditzia supereroilor consacratzi. Comparativ, celelalte edituri au incercat mereu sa inventeze eroi si francize noi pentru segmentele adresate adultilor.

Un indiciu ca lucrarea de fata nu e chiar un produs Marvel obisnuit e si prezentza autorului Warren Ellis, probabil cel mai recenzat autor pe blogul asta (romanul Crooked Little Vein, BDurile Desolation Jones, Fell, Black Summer, Black Gas, Nextwave).

- plusuri: Warren Ellis
- minusuri: Marvel
- recomandare: fanilor universului alternativ Ultimate Marvel, care incearca sa transpuna BDurile Marvel pentru un public mai adult

No comments: