Thursday, March 27, 2014

The L Word - 6 sezoane



In ultimii 20 ani am facut diverse studii antropologice (involuntare) prin diverse nishe culturale in care m-am nimerit din pricina destinului: am inceput in lumea gamerilor, pe vremea cand ma jucam pe calculator, am trecut apoi prin metalisti, stoneri, sefeisti, comic book geeks, zombie fans, hipsteri, prin lumea jazzului, iar acum dau tarcoale Martorilor lu Iehova. Am fost, pe rand, cate un pic din fiecare, caci fiecare nisa e o forma de chestionare a autoritatzii mainstream, care stim cu totzii cat e de kkt. Am fost mereu curios sa aflu ce-i indeamna pe oameni sa construiasca tot felul de deluzii si apoi sa cladeasca sisteme neeuclidiene pe baza lor, ce-i inspira sa se adune sub astfel de simboluri, stindarde, umbrele ("identitatzi" cum le place sa zica).

Acuma ca m-am lamurit cu pomenitele comunitatzi, si tocmai mi-am incheiat oficial perioada zombie (din cauza filmului Warm Bodies), am intrat in lumea lesbienelor si mi-am inceput documentarea cu acest serial. Inainte de asta, stiam doar ce se stie de prin SFul lesbian (James Tiptree, Joanna Russ). Serialul asta, destul de mainstream asa (un fel de replica la Queer as Folk), m-a speriat insa si m-a facut sa ma gandesc serios la plecatul pe Marte. Caci pe planeta asta vine curand un razboi nasol intre barbatzi si femei. In occident i-am simtzit deja simptomele in comportamentul de zi cu zi al oamenilor (unul dintre semnalele timpurii e scaderea natalitatzii si scaderea libidoului in societatzile avansate precum Japonia).

Serialul L Word e clar o declaratzie a acestui razboi. E despre un grup de lesbiene pentru care barbatzii sunt iremediabil si definitiv consideratzi niste cimpanzei, slugi, animale vorbitoare sau donatori de sperma (pana se gaseste alta solutzie). Un singur gagiu e acceptat in societatea lor fascista, un tip care are un loophole in ratziune atat de nasol incat, pe langa ca se crede femeie (desi e un barbos ca mine si ca tine, care citesti aceste randuri), se mai crede si lesbiana, si, prin urmare, tot la femei ajunge sa se dea. Nu m-am prins daca loopholeul e la el in cap sau la grupul de lesbiene care se lasa fraierite si considera acceptabil sa faca sex cu el. In alta parte a serialului, un loophole similar apare la un tip gay care se indragosteste de o gagica care se crede barbat si prin urmare o lasa gravida. Deci avem lesbiene care fac sex cu barbatzi care se dau drept lesbiene, si tipi gay care fac sex cu femei cu conditzia ca acestea sa se "identifice" drept barbatzi. Ce rost mai are sa fii gay in cazu asta, daca tot la heterosexualitate ajungi?

Alta dilema pe care mi-a ridicat-o serialul asta e urmatoarea: daca tot esti lesbiana, de ce ai vrea sa te cuplezi cu o femeie cu barba care si-a facut mastectomie din ratziuni estetice si umbla toata ziua cu o putza de plastic in nadragi, legata la uretra cu un cateter, ca sa poata face pishu din picioare? A fi homosexual inseamna sa fii atras de acelasi sex, sau sa fii atras de un simulacru al sexului opus? How does this work?

In seriale ca True Blood sau Heroes ma deranja aglomeratzia mare de personaje supranaturale, ca nu mai era loc de oameni normali, si de nici o miza reala, nimic de salvat, ori de protejat. Cam asa e si aici, doar ca in loc de vampiri / supereroi avem lesbiene. Daca un extraterestru se uita la serialul asta, ramane cu impresia ca heterosexualii sunt o deviatzie genetica al carei simptom e debilitatea accelerata, dar sunt suficient de rari incat sa nu puna in pericol supravietzuirea speciei, asa ca serialul are totusi un ton optimist. Cred ca am luat contact cu ceea ce tehnic vorbind ar trebui sa se numeasca heterofobie. Intr-un fel e corect, caci si heterosexualii la vremea lor au incercat sa impuna ideea de normalitate definind homosexualitatea ca pe o manifestare patologica. Deci pana la urma avem de a face doar cu o argumentatzie politica de tipul celei practicate intre Ponta si Basescu: "Ba pe-a mă-tii!"

Am mai intzeles din acest serial ca (mai nou) a aparut o distinctzie clara intre termenii gay si lesbian. Primul e folosit preponderent pentru barbatzi, ca pentru ei homosexualitatea e un fel de ushurare de responsabilitatzi, deci au motive sa fie mai veseli, sa ia viatza mai usor. Lesbienele, dimpotriva, mai multe isi aduc pe cap. Ele tot vor sa aiba copii, tot vor familii, cariere, status social si toate obiectivele pe care le vor si femeile straight, doar ca isi aduc pe cap dificultatzi suplimentare in a accede la ele. Asta le face mai ranchiunoase, mai acre si, prin urmare, mai putzin gay in sensul original al termenului (=vesel). Ma bucur ca m-am lamurit, chiar ma intrebam de ce se foloseste acronimul LG (lesbian and gay) cand impresia generala e ca termenul gay le acopera pe ambele.


Dar sa va spun umpic si despre poveste.

Sezonul 1 e cu un cuplu heterosexual de retardatzi, dintre care gagica cade in mrejele unei lesbiene italience focoase, iar gagiul ii da papucii din aceste motiv. De cate ori ne este prezentat, barbatul apare drept un balbait incapabil sa lege doua propozitzii fara punct intre ele, care se uita toata ziua la filme kung fu, ragaie si bea bere. Gagica-sa, cand e cu el, pare la fel de fripta la creier, dar cand e cu lesbienele parca parca devine simpatica. Principalul fir epic al serialului e cu gagica asta care isi descopera lesbianismul si incepe sa-l promoveze prin orice mijloace - publicand o carte, facand un film sau pur si simplu facand istericale in public. Actritza e foarte convingatoare.

Apoi mai e un cuplu de lesbiene business, de cariera, care organizeaza proiecte hipsteresti (gen Fabrica de Pensule/Reforma) cu expozitzii de arta ce zguduie temeliile conformismului (porn stuff), intru ciuda unor activisti religiosi bigotzi care se revolta pentru ca in vietzile lor secrete sunt gay si isi reprima adevarata natura prin actziuni violente. E tot din familia aia argumentelor Ponta-Basescu, un fel de "Cine zice ăla e". Firul asta epic mi-a ridicat o alta dilema - de ce se foloseste termenul homofobie cu referire manifestari de ura? Fobia se inseamna spaima, frica, etc. ori ura / violentza sunt cu totul altceva (pot fi legate, dar nu e obligatoriu). Din pricina acestei confuzii, se intampla adesea ca personajele homosexuale sa se aplece analitic asupra unei manifestari de brutalitate si in consecintza sa si-o ia pe cocoasha nasol, cand de fapt ar fi trebuit sa rupa un par dintr-un gard si sa se apere, ori sa o ia naibii la fuga.
 
Dintre actori se mai remarca:
  • Jennifer Beals, de care eram indragostit in anii 80 (Flashdance);
  • Eric Roberts joaca prototipul barbatului porc care isi paraseste nevasta si se duce cu alta si dupa aia vine inapoi in patru labe, doar pentru a repeta gestul. Ce e paradoxal in serialul asta e ca aspecte de genu asta sunt prezentate drept monstruoase in cupluri hetero (cand sunt facute de barbatzi) dar sunt descrise pe un ton duios, intzelegator, uneori chiar hazliu cand protagonistii unor astfel de porcarii sunt lesbienele;
  • Cybill Sheperd (Maddie si David) apare imbatranita rau in rolul unei rectoritze de universitate care isi descopera lesbianismul la 60 de ani si se duce la agatzat fetishcane. Asta e cat de cat funny;
  • Rosanna Arquette (cam trecuta) in rolul unei MILF indragostita de o frizeritza barbatoasa care suceste mintzile tuturor;
  • vedeta pulp fiction Pam Grier in rolul unei scriitoare pe care barbatzii porci au impins-o in patima alcoolismului;
  • favorita mea e Kristanna Loken (Terminator 3) pe care o vad pentru prima data intr-un rol feminin in care nu rupe grumazuri de vampiri si nu da robotzi cu capu de chiuveta; o sa spun doar ca tipa arata super.
  • apar Snoop Doggy Dogg si Xena Printzesa Razboinica in roluri minore si fara rost.
Primul sezon m-a enervat la culme, al doilea e complet inutil ca nu se intampla in el nimic altceva decat lesbiene stand la cafele, dar de la al treilea serialul devine ok, personajele incep sa evolueze, unele din lesbiene incep sa moara sau sa se transforme in barbatzi. In total sunt sase sezoane cu 8-12 episoade de bucata si, cum ziceam, tre sa ai rabdare pana la sezonul 3 ca sa vezi ceva intamplandu-se. Scenele de sex insa sunt excelente, si actritzele destul de misto.

Pana la urma serialul e varianta heterofoba a lui Sex and the City, cu un nivel de cinism superior, in sensu ca la Sex and the City se facea doar misto de barbatzi, dar aici ei sunt redusi complet la valoare reziduala. Pe alocuri serialul sugereaza si o forma de fascism intern, in care lesbienele resping din comunitatea lor barbatzii gay, transsexualii si bisexualele, iar de la o vreme incep sa apara subnishe specializate (comunitatzi exclusiviste de lesbiene batrane, lesbiene negrese, lesbiene mexicane, lesbiene care lucreaza in IT etc.; am intzeles ca e un trend destul de actual de ultraspecializare si fascizare a nishelor, cam cum era la metalisti cand se certau daca cutare trupa e black metal sau death metal).

Cica dupa serialul asta a inceput si o varianta mai realista a sa (in sensul ca actritzele-s mai urate), in format reality show: The Real L Word. Intr-un fel sunt curios daca nivelul de delusion al persoanelor reale e similar celui al personajelor fictive.

P.S. Apropo de razboiul inter-gender, se intampla ceva dubios pe aici pe unde traiesc eu acuma - femeile au inceput sa faca pishu din picioare, cu ajutorul unui dispozitiv de redirectzionare de tip palnie care se vinde sub forma de pachetzele ca alea de tampoane, iar barbatzii sunt obligatzi sa faca pishu stand jos si daca te prinde careva ca faci din picioare afla tot orasul si potzi fi alungat cu pietre.



No comments: