Sunday, November 17, 2013

Adrian Tomine: New York Drawings + Daniel Clowes: The Death Ray





Adrian Tomine e un mare nesimtzit. Dupa ce i-am devenit fan pentru seria BD pe teme psihosociale Optic Nerve, publicata intr-o serie de volumashe cool, s-a insurat si s-a transformat intr-un escroc oribil, probabil la presiunea nevestei care l-a pus sa faca bani.

In primul rand, de 6 ani incoace n-a fost in stare sa scoata decat Scenes from an Impending Marriage (detalii aici), o foarte subtzirica broshura BD despre cum si-a pregatit nunta. Am tolerat gestul si i-am urat casa de piatra, insa iata ca cu New York Drawings imi mai trage o tzeapa. Asta nici macar nu mai e un volum de benzi desenate, ci unul de... ilustratzii pe care le-a facut pentru diverse copertzi de albume si postere de filme hipstereshti (e.g. Wes Anderson, Solondz), caricaturi sau vignete BD de 1 pagina aparute prin diverse ziare (nu chiar diverse, creca toate-s din The New Yorker, unde Tomine lucreaza ca ilustrator regulat).

Desi cartea e cea mai groasa a lui (spre 200 de pagini) e plina de balast - fiecare pagina contzine exact o ilustratzie si o gramada de spatziu alb. Sigur, scria pe coperta cu litere mici ca e un volum de ilustratzii, insa ma cam grabeam cand am comandat cartea si n-am fost atent. Cand m-am trezit ca am si comandat 2 exemplare din greseala, am crezut ca o arunc pe geam.

Din pacate profetzia pe care o faceam in articolul trecut despre impactul casniciei asupra sarcasmului autorului s-a adeverit. Intr-un fel e normal, nici un barbat insurat nu ar putea sa mai scrie lucrurile pe care le scria Tomine si sa nu aiba probleme cu nevasta. Totusi, castrarea atat de brutala a unuia din cei mai promitzatori artisti BD ai undergroundului american e un eveniment trist.



Dupa cum ziceam mai an (in acelasi articol mai sus-referit), succesul de la inceputul deceniului trecut nu i-a priit lui Daniel Clowes. Dupa o scurta aventura la Hollywood incununata cu nominalizarea la Oscar pentru scenariul Ghostworld, acritura mea favorita din lumea benzilor desenate si-a vazut de viatza si s-a insurat, aspect ce i-a fost fatal carierei - cativa ani la rand n-a mai produs nimic, sistand inclusiv revista Eightball (in care isi autopublicase in original benzile desenate).

In 2011 au fost semne ca luna de miere i s-a terminat, aspect care a facut ca anul sa fie unul destul de productiv.
  • excelentul roman grafic Wilson (l-am recenzat aici)
  • weekly stripul publicat in  New York Times cu titlul Mr. Wonderful, despre cum a ajuns sa se insoare (recenzat aici)
  • a mai scos un volum cu toate interviurile pe care le-a dat in viatza asta
  • si Death Ray care de fapt e ultimul numar al revistei Eightball, publicat initial acu vreo 7 ani.
Din pacate e o falsa consistentza, caci cu exceptzia lui Wilson toate sunt materiale vechi reeditate in formate mai accesibile. Semnele pt viitor nu-s deloc incurajatoare - la preorderele de pe amazon, Clowes mai apare doar cu integrala Eightball publicata de Fantagraphics la 85 USD (o achizitzie obligatorie pt cei care nu au adunat deja poveshtile in timpul publicarii separate). Ca si in cazul lui Tomine, povestea Mr. Wonderful a dat semne alarmante legate de disparitia cinismului din opera sa si o dimensiune romantica comparabila cu efectele pe care le-a avut insuratoarea asupra lui Marilyn Manson. Din fericire Manson a divortzat, ocazie cu care a revenit cu un album excelent. Clowes ma tem insa ca e cam batran sa o ia de la capat. Asa ca sa ne bucuram de ultima publicatzie din perioada sa de aur, acest Death Ray.

Am impresia ca e singura poveste cu supereroi din cariera lui Clowes (sau a doua, era una short-short si in volumul Caricature). Din pacate, vine cam tarziu. Ideea si stilul sunt exact cele care au facut furori in ultimii ani la Hollywood - KickAss, Super, Green Hornet - un fel de parodii realiste despre lumea supereroilor. Sigur, Death Ray a fost publicat in original mult inaintea trendului.

Eroul povestii e un licean care se apuca de fumat si realizeaza ca nicotina ii da puteri supranaturale. Gaseste o cutie secreta ingropata de taica-sau inainte sa moara de cancer pulmonar, care contzine un pistol magic cu care potzi face lucrurile sa dispara, impreuna cu un jurnal cu avertismente legate de coruptzia puterii si cancerul fatal produs de nicotina.

Eroul mai are un amic, un bully gras care incearca sa devina sidekickul eroului fara prea mult succes. Cei doi incearca sa se lanseze intr-o cariera de vigilantism, dar diverse incidente le stau in cale. Pana la urma povestea devine o drama mizantropa/nihilista, cu eroul punandu-si serios problema sa stearga toata umanitatea de pe fatza Pamantului cu ajutorul pistolului magic.

- plusuri: cartea lui Clowes e misto ca toata opera din perioada sa de aur, a lui Tomine e o mizerie artsy fartsy pentru hipsteri
- minusuri: avem doi autori BD fundamentali care tind sa dispara din zeitgeist
- recomandare: legat de Clowes asteptatzi integrala Eightball care apare la anul, iar de Tomine putetzi sa uitatzi, va anuntz eu cand divortzeaza

No comments: