Thursday, October 10, 2013

Tim Pratt: Hart and Boot and Other Stories (Nightshade, pb)


Pedigree:
- nominalizare World Fantasy, Locus (pentru culegere de autor)
- premiul Hugo, nominalizare Locus (pentru povestirea Impossible Dreams)
- nominalizare Locus (pentru povestirea Cup and Table)
- nominalizare Gaylactic (pentru povestirea Living with the Harpy)

Tim Pratt e un epigon umpic ostentativ al lui Neil Gaiman. Cam tot a doua povestire din acest volum pare scrisa de Gaiman. Asemanarile sunt uneori suparator de puternice dar, din fericire, stilul lui Gaiman e suficient de larg incat sa se poata scalda in el si altzi scriitori. Cateva din prozele de aici pot sta fara probleme la acelasi nivel cu varfurile operei lui Gaiman. Cui i se pare ca Gaiman a scris prea putzin la viatza lui (si in special prea putzina proza scurta), tre sa inceapa sa-l citeasca pe Tim Pratt, care e the next best thing.

Cand zic ca seamana cu Gaiman ma refer la faptul ca e vorba de fantasy urban cu teme si personaje mitologice (Pratt e obsedat de mitologia greaca), ca textul are un ton cald cu momente lirice, dar si ceva horror, si ceva umor, si ceva tragedie subtil moralista. Unele sunt povesti romantice cu miza fantastica sau amenintari suprarealiste, altele sunt violente si cinice, deci e un autor cu care nu te plictisesti.
  • Impossible Dreams (premiul Hugo) - Un cinefil nimereste intr-un magazin de inchirieri video dintr-un univers paralel. In universul asta David Lynch a facut Star Wars, Kubrick a apucat sa termine Artificial Intelligence, iar Bela Lugosi n-a murit in mizerie. Insa Orson Welles n-a apucat sa termine Citizen Kane, ca i s-a furat pelicula. Cinefilul incearca sa inchirieze niste filme, insa cand ajunge acasa observa ca formatul de DVD din universul paralel nu e recunoscut de playerul sau. Il apuca disperarea cand observa ca magazinul e pe cale sa dispara inapoi in universul sau original si incepe sa flirteze cu vanzatoarea, sperand ca o sa-l lase sa vizioneze filmele la televizorul din vitrina. Povestea are un ton similar cu al lui Woody Allen, Midnight in Paris - o poveste de dragoste plina de umor subtil si cult.
  • The Tyrant in Love. Un text superb despre un tiran degenerat care, plictisit de orgii cu virgine si spectacolele zoofile organizate de arlechinul sau libidinos, e disperat sa gaseasca o noua sursa de divertisment care sa-l scoata din apatie. Tot recapituland el lucrurile pe care le-a facut in viatza asta, ajunge la concluzia ca tot ce i-a mai ramas e sa faca fapte bune.
  • Living with the Harpy. O lesbiana traieste cu o harpie in apartament, care ii vindeca ranile si ii incetineste imbatranirea. Insa harpia e geloasa pe partenerele sale si lesbiana e obligata sa aleaga intre a fi protejata dar prizoniera, sau libera dar vulnerabila.
  • Life in Stone. Un nemuritor vrea sa se sinucida dar, avand Alzheimer, a uitat unde si-a pus oul in care-si pastra sufletul si pe care tre sa-l sparga ca sa poata muri.
  • Cup and Table. O fabula mistica despre un grup de francmasoni aflatzi in cautarea unui pocal cu sangele lui Dumnezeu, din care, daca bei, ai voie sa ii ceri o chestie lui Dumnezeu. Poanta de final face toti banii.
  • Romanticore. O poveste sexoasa gen Californication, cu un twist fantastic: un scriitor ratat de reviewuri jazz (hmm....) se amesteca intr-un threesome erotic cu Meduza si iubitul ei monstruos.
  • Komodo. Cam in acelasi ton semi-erotic ca precedenta, o semizeitza greaca isi asigura imortalitatea cu ajutorul spermei barbatzilor care ii trec prin dormitor.
  • Dream Engines. Un fantasy epic scris in stilul povestilor cu Sherlock Holmes: pe o planeta aflata in centrul universului, un cuplu de detectivi (un shapeshifter si un spirit care si-a pierdut trupul) trebuie sa captureze un vis urat care bantuie planeta, sau sa-l ucida pe omul care il viseaza.
  • Bottom Feeding. Un pescar se chinuie sa prinda un pestioc legendar din care, daca mananci, devii mai intzelept (vezi Kusturica).
  • Hart and Boot. Speculare a povestii adevarate a acestui cuplu de jefuitori de diligentze care au stat prin puscarii aproape toata viatza, dar la un momendat au scapat din cauza unui scandal politic. Autorul insereaza niste elemente fantastice legate de circumstantzele in care au reusit sa scape din puscarie.
  • Lachrymose and the Golden Egg. Poveste SF standard cu realitatzi virtuale, cu un gagiu al carui sange e capabil sa vindece cancerul, cu pretzul de a-si sacrifica propria viatza.
  • Terrible Ones. O stripperitza isi doreste sa aiba o cariera de succes in teatru si ajunge sa le cunoasca pe cele Trei Furii si pe zeitza Nike. Probabil atzi remarcat deja ca autorul e obsedat de mitologia greaca.
  • In a Glass Casket. Un baietzel gaseste o fetitza inchisa intr-un sicriu de sticla si isi inchipuie ca e Alba ca Zapada sau ceva de genu asta. Poveste banala.
Cu exceptia ultimelor 3 povesti, mai modeste, aproape tot ce am citit aici m-a surprins in mod placut. De la fabule mistice la povesti sexy urbane, de la umor subtil si cult la horror apocaliptic, rangeul lui Tim Pratt e impresionant. E de o varsta cu mine si n-are inca 10 de ani de la debut. Nu stiu cum sta cu romanele, dar la proza scurta e foarte simpatic si nu e cu nimic mai prejos decat Gaiman (desi e posibil ca acest volum sa fie best of-ul sau).

- plusuri: cam musai de citit pentru orice fan de literatura fantastica
- minusuri: cartea e paperback
- recomandare: fanilor Neil Gaiman si urban fantasy cu referintze mitologice in general


No comments: