Wednesday, February 02, 2011

Filmele vorbite pe la spate - ianuarie 2011

Filme musai

The Social Network

Faptul ca filmul horror e baza cinematografiei poate fi demonstrat prin aceea ca dintre toti regizorii care au lucrat la seria Alien, Fincher e singurul care n-a luat inca Oscarul. Dar se tot chinuie de cativa ani, e clar ca asta e obiectivul lui incepand de pe la Zodiac (favorit al Cannesului acu 3 ani) si continuand cu Benjamin Button (favorit al Oscarurilor de acu 2 ani).

Nu stiu daca o sa-i iasa cu filmu asta despre Hi5, dar in mod clar e unul din cele mai importante filme istorice pe care le-am vazut. In primul rand pentru ca istoria lui e recenta, in al doilea rand pt ca va afecteaza pe toti (pe mine nu, ca n-am cont si nici n-o sa am). In al treilea rand pt ca da destule lectzii de viatza despre cum functioneaza treaba in zilele noastre la nivel interuman.

Ma asteptam la un film supersec gen Wall Street dar echipa reuseste sa scoata un film bun din piatra seaca. Creca principalul merit il are scenariul care reuseste (cu putine exceptii) sa ocoleasca jargonul informatic sau de marketing online (desi toata lumea din film lucreaza "in proiecte" si "pe online"). Al doilea merit il au actorii - mucosul din Zombieland / Roger Dodger / Adventureland e nascut pentru roluri de geek autist (aici rolul inventatorului Facebookului), Andrew Garfield probabil va fi un nume important la Oscaruri si e viitorul Spiderman, o optiune mult mai buna decat cel care a fost pana acu (aici e coinventatorul Facebookului, tzepuit de amicii sai) si am fost complet socat sa-l vad pe Justin Timberlake facand un rol bun, tot de cocalar, dar un fel de cocalar mai fin si invartitor, mai exact inventatorul Napsterului care dupa ce a scapat de puscarie in urma acuzatziilor aduse de Metallica si-a lins ranile si s-a relansat cu Facebook (desi unica sa contributzie tehnica a fost ca a scos articolul The din denumirea originala TheFacebook). Foarte funny e faptul ca Timberlake canta candva cu N'Sync, care creca si-au adus si ei o contributzie la doborarea Napsterului. Genial casting.

Deci un film anormal de bun pentru o tema seaca si deloc generoasa care, n-o sa credetzi, dar are si efecte speciale (2 gemeni facuti pe calculator dintr-un singur actor) plus un soundtrack de zile mari facut de Trent Reznor (probabil principalul contracandidat la Oscaruri fatza de Tronul lui Daft Punk).



 The Town

Un thriller din ala lung, lent, apasator si cu multa tensiune psihologica, dar, din fericire, si cu cateva scene de actziune si impuscaturi care mai rup ritmu cand itzi vine sa motzai. E regizat de Ben Affleck, un tip care mi se pare foarte naspa ca actor, dar se pare ca il coafeaza mai bine postura de regizor. Din pacate in filmu asta e si regizor si actor (rolul principal), ceea ce mi-a dat niste strangeri de inima dar pana la urma a fost ok. Putea sa fie si mai ok, dar a fost ok, in sensu ca nu mi-a venit sa sparg monitoru cand ii vedeam moaca de borcan, dar mereu imi ziceam in gand "ce tare ar fi filmu asta daca ar avea alt actor in rolul principal!".

Filmu e o poveste cu spargatori de banci din zilele noastre. Majoritatea filmelor de genu asta se petrec candva demult, inainte sa se inventeze wirelessu si iphoneu si analizele ADN. In sfarsit a facut cineva si un film in care talharii tre sa tzina pasu cu progresu tehnologic. Eroii sunt o gasca de cocalari irlandeji condusa de Ben Affleck (cu cel mai prost accent irlandez pe care l-am auzit vreodata). Mana lui dreapta e Renner din Hurt Locker (finalist la Oscar si pt rolul de aici). Si mai sunt catziva. Astia dau spargeri toata ziua buna ziua, apoi se duc la casino sa sparga banii pana raman lefteri, apoi o iau de la capat. Mai au de alimentat si niste mafiotzi cu care au parteneriate, asa ca nu au viatza de huzur in ciuda faptului ca au furat la viatza lor milioane bune.

Intr-o buna zi, Ben Affleck se indragosteste de una din casieritzele pe care a brutalizat-o in timpul unui jaf din asta. Nu se indragosteste chiar in timpu jafului, ci a doua zi cand realizeaza ca erau vecini. Problema e ca la gagica se da si agentu FBI care investigheaza jafu, asa ca gagica e sfasiata intre cele doua feluri de oameni. Talharii nu-s de acord cu relatzia lui Affleck, ca le pune in pericol cariera, recunoscandu-le vocile sau alte indicii marunte. Deci e o tensiune de asta perpetua intrerupta brutal de vreo 3 scene de jefuire care se complica tot mai mult tocmai din cauza gagicii aleia, ceea ce face ca tensiunea sa escaladeze. Filmu e foarte lung, 2 ore juma, dar are un ritm corect si o regie foarte profi.


Four Lions

Asta e noua isprava a scenaristilor de la geniala comedie In the Loop si e un film la fel de dat dracului, cu dialoguri deversate mai repede decat apuci sa le-ntzelegi si un numar ingrijorator de mare de poante politice. Zic ingrijorator caci filmu asta se cam joaca cu focu, facand misto de musulmani si jihadu lu peshte. Nu m-ar mira ca baietzii astia sa nu mai apuce sa mai faca inca un film.

Daca va mai amintitzi acu ceva luni aia cu South Park au facut un episod care facea misto de jihad si pe urma au fost obligatzi sa cenzureze episodu si s-au kkt un pic pe ei in urma unor amenintzari de la cel de sus (si un pic mai de la Est). Ei bine, englezoii astia cu Four Lions o comit nasol de tot, adica isi baga picioarele in tot ce are mai sfant jihadu si tzin neaparat sa afirme sus si tare ca musulmanii sunt niste cretini absolutzi. Ceea ce face un pic de rau si filmului, ca uneori merge prea mult pe gaguri care nu-si prea au rostul (optiune ciudata in conditiile in care in In the Loop era genial tocmai pt lipseau complet gagurile si tot umorul era in dialog).

Deci 4 musulmani din Anglia se hotarasc sa se duca in Rai si sa trimita in Iad cu aceasta ocazie cat de multzi englezoi imputzitzi, asa ca se apuca ei de facut un training pt sinucidere jihadista, cu tot ce trebe: casete video de amenintzare, training armat, preparat dinamita si, ca sa se mai relaxeze, cate un recital de hiphop musulman. Treburile insa se complica si socoteala de-acas nu se potriveste cu cea din moschee asa ca apar o gramada de situatzii, in general amuzante, plus cateva care se chinuie prea tare sa transforme filmul in comedie de gaguri, cand de fapt trebuia sa iasa o comedie foarte seaca, neagra si incarcata politic. Putea fi un film genial, dar a tinut neaparat sa fie distractiv. De vazut, oricum.

P.S. Mi s-a recomandat si serialul Peep Show ala acelorasi scenaristi. L-a vazut careva?

Filme contra plictiselii

Whiteout

Intotdeauna am avut o slabiciune pentru filmele cu viscol si omat. Creca mi se trage de la The Thing, cand era sarmanu Kurt Russell degerat bocna si fugarit de extraterestri. Mare film, de pus in anale, as zice. Am crezut ca si asta va fi ceva de genu. Aici e Kate Beckinsale cu o cushma pe cap, lucrand pe un post de militzian detashat in Antarctida tocmai pe-nserat. Caci acolo ziua de lucru n-are 8 ore, ci 6 luni si nici alea nu-s weekend. Ei bine tocmai cand vroia ea sa iasa din tura de 6 luni, gasesc astia in zapada un mort aruncat dintr-un avion si mai incolo chiar si un avion prabusit, plin cu niste lazi goale. Misteru care trebe dezlegat e "cu ce au fost pline lazile goale"? Si Kate Beckinsale nu iese din tura pana nu afla. Din pacate nu e nici un extraterestru asa cum speram eu. Asta m-a tzinut un pic in tensiune curioasa, dar creca cei care nu pot face paralelele cu The Thing nu vor simtzi acelasi sentiment.

Filmu e ecranizare dupa o banda desenata de Greg Rucka, autor BD pe val anul asta, care acu 10 ani scotea din obscuritate, exact cu acest Whiteout, editura indie (si din pacate incapatzanata sa scoata doar BDuri alb negru) numita Oni Press. De altfel a si ramas autorul cel mai de vaza al editurii pt multa vreme, cam pana la explozia de succes a seriei Scott Pilgrim, cel de-al doilea titlu high profile (ecranizat si el) al editurii.

Din pacate Rucka n-a fost la fel de inspirat in calitate de producator al acestei ecranizari dupa propria poveste. Filmu a fost un esec monumental care nu si-a recuperat nici jumatate din buget pana la ora actuala si unul din candidatele la topurile worst movie ale anului. Ei, nu e chiar asa dezastru dar intr-adevar e cam palid, Kate Beckinsale are o singura scena la dus si aia degeaba, ca dupa aia umbla tot filmu cu cushmoaca aia in cap si incaltzata cu niste ciubote destul de nasoale.





Red

Asta e alta ecranizare BD relativ fasaita, dupa Warren Ellis, probabil cel mai recenzat autor pe blogul asta (si tot n-am citit inca Transmetropolitan). Am fost complet surprins sa-l vad nominalizat la Gloabele de Aur, dar in general la ce nominalizari au fost am ramas cu impresia ca nu s-au prea facut filme in 2010. Ca si precedentu, nu e chiar o tampenie, e usurel si pe alocuri amuzant si cred ca sursa de inspiratie e slabutza, nu filmu, care se da peste cap sa se faca placut. In plus, filmul e FOARTE actual pt cele ce se-ntampla in Romania, apropo de scandalurile cu pensiile militarilor:

Bruce Willis joaca rolul lui unui pensionar militar pe care guvernu vrea sa-l pensioneze cu orice pretz si sa-i taie si pensia, eventual chiar si grumazu, sa nu mai aiba de-i platit pensie deloc. Insa Bruce se repliaza la timp si isi aduna gasca de amici pensionari de prin azile de batrani, formata din John Malkovich, Brian Cox, Morgan Freeman si Hellen Mirren, totzi actori simpatici, sa protesteze impotriva desfraului Pedelist condus de Richard Dreyfuss, si el un pic cam harshait de viatza. In mare e un film cu batai si impuscaturi si pensionari care isi apara onoarea cu pretzul vietzii, ceea ce e amuzant si face ca filmu sa treaca usor, fara sa irite cum crezusem cand am vazut trailerul (penibil, care face un mare deserviciu filmului).


Skyline

Un film care cu greu merita sa fie numit film, dar are cateva virtutzi care il recomanda, una dintre ele fiind scurtimea. Nu este insa si cea mai importanta, asta fiind efectele speciale CGI foarte sexy si cool. De fapt filmu e o colectzie de efecte speciale (sau un trailer de joc video) in jurul caruia s-a incropit rapid un scenariu si s-au adunat niste actori cat sa lase impresia de film. Treaba asta e atat de batatoare la ochi ca pana la un punct enerveaza dar din fericire efectele CGI reusesc sa-tzi ia gandu.

Isprava vine dealtfel din partea fratzilor Strause din poza de mai sus, expertzi CGI care si-au facut scoala prin echipele Avatar, 2012, Titanic, deci va datzi seama ce soi de oameni sunt. Au mai avut ei o tentativa regizorala cu Alien vs. Predator 2 si nici aia n-a iesit prea grozav. Cam la acelasi nivel e Skyline dar, cum ziceam, are suficient eye candy si e suficient de scurt incat sa fie o experientza placuta. Si inca un brutala, in ciuda faptului ca filmul are rating PG 13 (adica vezi decapitari si supt de creere, doar ca au inlocuit sangele rosu cu o licoare albastra extraterestra si se pare ca trucu asta e suficient sa faci orice oribilitate sa poata fi vizionata de minori).

Asa, pe scurt, filmu e un fel de Independence Day cu pitzipoance. Trei sferturi din film se petrece intr-un apartament unde se aduna 3 pitzipoance si 3 cocalari sa se dixtreze. Dar nu se distreaza prea mult ca dupa cam o foaie de scenariu (fatza-verso) vin niste farfurii sburatoare sa dea cu lumina albastra pe ei si sa le suga creerele. Asa ca restu filmului nu se mai intampla nimic, decat ca pitzipoancele astea stau pe balcon si li se sug creierele (atata cat aveau), ori se uita la restu Los Angelesului cum e facut prav si pulbere, cum vin americanii sa riposteze si ce se alege de riposta lor (fratzii Strause lucreaza si la Battle for Los Angeles, de unde banui eu ca au folosit niste ciorne in filmu asta; de fapt la un momendat chiar apar soldatii din Battle for LA, si actiunea se petrece in LA, deci am ramas cu senzatzia ca filmu asta e un teaser la filmu celalalt).

Mai nasol e ca incepe sa mi se para tot mai tare ca cineva ne pregateste de venirea extraterestrilor. Am incercat si io sa va avertizez anu trecut, cu povestea aia porcoasa de pe Nautilus, dar nu stiu cata invatzatura de minte atzi bagat la cap. Eu creca in ziua in care o sa se intample, jumatate din planeta va innebuni subit iar in cealalta jumatate se va instaura comunismul peste noapte, deci nu va prea fi loc de pitzipoance si nici de pedelisti.

3 comments:

No One said...

Se vede ca ai scris de Networku Social inainte de nominalizari :P
Citeam undeva ca regula cu fratii Affleck e asta: Casey e mai bun ca actor, Ben ca regizor (Casey a regizat "I'm Still Here" in care Joaquin Phoenix, ciufulit si cu barba, se facea pe drogatu si pe rapperu in devenire)
Nice, ai fi lasat-o pe Kate Beckinsale sa tremure in zapada dupa ce iesea de la dus? :))
Din cate stiu eu cica Red comicu e mult diferit (ca poveste) decat Red filmu. Practic au inprumutat doar numele personajelor si situatia (pensionari pusi pe actiune - la verticala ma refer).
Da, cica asta e vorba in targ, ca fratii Strausse s-au inspirat (adica au dat copy/paste la efecte, am citit eu)) de la Batalie in Los Angeles la Skyline.

Li said...

pe mine m-a convins timberlake de cand am vazut alpha dog, am ramas masca vazand ce bine joaca omul. the town mi s-a parut bunicel in primele 10 minute, mediocru spre rizibil pana spre sfarsit si insuportabil in ultima jumatate de ora, genul de film care e penibilutz si se ia asa in serios incat iti smulge un zambet. si mai e si ultimul film in care apare saracu' postlethwaite. la red am rezistat ~20 de minute, se incrancena carnea pe mine vazandu-i pe malkovich, willis si freeman in jegul ala de film.

Unknown said...

Eu nu prea cred ca accentul lui Affleck in The Town se vrea irlandez ci doar un Boston accent de cartier. Oricum, seamana cu accentul lui Casey din 'Gone Baby Gone' and they should know, avand in vedere ca amandoi au copilarit si crescut acolo.