Monday, May 25, 2009

Dosarele Fringe























Fringe

sezonul 1

Serialul asta s-a lansat cu multe fitze si mare tam-tam. E noul proiect al echipei din spatele lui Lost si ma asteptam sa ia pe sus planeta. Lansarea sa a fost promovata cu numeroase evenimente, inclusiv lansarea in paralel a unei serii de benzi desenate cu acelasi titlu. S-au susotit zvonuri ca ar fi "the new X-files, only better", ca asa ceva n-am mai vazut si ca producatorul J.J.Abrams va fi stapanul tuturor televiziunilor din lume. Nivelul la care se prezinta serialul, comparat cu hype-ul, e slabutz. Poate daca nu era hype-ul eram mai indulgent. De fapt voi incerca sa fiu indulgent, din pricina ca finalul sezonului e laudabil si salveaza partzial obrazul productiei.

Primele cam 10 episoade m-au scos din sarite. Ma uitam la ele in paralel cu Supernatural si ma surprindeam preferand Supernatural. Problemele cele mai stringente ale lui Fringe sunt legate de actorii de 2 lei si scenariile de 1 leu.
  • Actorii au mai aparut ca figurantzi prin Lost, Oz si Dawson's Creek. Cel mai breaz dintre ei e un australian pe care l-am vazut si in Lord of the Rings (in rolul lui Denethor) - aici joaca rolul unui om de shtiintza dus cu pluta; restul fac mereu fetze afectate, fitze si se minuneaza la fiecare fraza pe care o aud;
  • Cand ma plang de scenarii, nu ma refer la povesti, care-s destul de misto, ci la replicile prin care sunt spuse aceste povesti si la shortcuturile ridicole pe care le iau scenaristii pentru a grabi cate o scena sau o justificare.
Pana la urma serialul s-a mai reparat din mers, intr-un ritm mai alert decat Supernatural, iar in ultima treime a inceput sa se lege un plot mai solid care poate sa se ramifice spre sezoanele urmatoare (daca serialul mai primeste finantzare).

Pe scurt, serialul e despre o echipa de interventzie speciala (gen Mulder/Scully) alcatuita dintr-o femeie puternica care ma enerveaza cumplit, un mucos din Dawson's Creek care face mereu pe prostu (sau chiar e) si Denethor din LOTR, care aici e tatal mucosului. Denethor e un om de stiintza care a lucrat in experimente secrete guvernamentale iar acu e dus cu pluta si nu mai are tzinere de minte, desi aproape fiecare episod releva ca evenimentele au fost pricinuite intr-un fel sau altul de experimentele dumisale pe care, in mod convenabil (pt scenaristi) si fortzat (pt spectatori), personajul nu si le mai aminteste. Oamenii rai din serial sunt complet neconvingatori - arata ca niste tractoristi si unul e shtirb si cu negi pe deasupra. Ma asteptam ca echipa care a creat personaje de fortza lui Linus sau Locke din Lost sa gaseasca niste actori mai breji macar pt personajele negative.

Deci detectivii astia FBI investigheaza niste cazuri SF/horror cu oameni carora le explodeaza capul sau le curge creieru prin nas ca niste muci sau fac niste limbrici oribili sau sunt ziditzi ca nevasta lui mesteru Manole. Faptele converg spre ideea ca o organizatzie de cacanari experimenteaza arme biologice si ca la originile organizatziei se afla insusi eroul povestii, mad scientistul Denethor, impreuna cu nimeni altul decat Leo Spock Nimoy (care a prins gustul colaborarii cu JJ Abrams, dupa noul Star Trek). Spock traieste taman in World Trade Center, ceea ce da o dimensiune SF in plus povestii.

Episodul final contine o serie de surprize misto si un cliffhanger de mare clasa, dupa cum ne-a obisnuit echipa de productzie Lost, asa ca sperantzele nu-mi sunt pierdute. Daca ar crapa naibii vro 3-4 dintre actorii principali ar fi misto. Ca si in Lost, finalul de sezon reuseste sa dea sens unor episoade anterioare ce parusera pana la un punct fillere irelevante, iar ambiguitatea morala a unor personaje creeaza situatzii intrigante. Nu m-ar mira ca la un moment dat sa se releve faptul ca evenimentele din Fringe sunt un fel de spin-off la cele din Lost.

P.S. Era sa uit sa zic ca imbunatatzirea serialului in a doua jumatate a sezonului are de a face si cu intrarea in echipa de productzie (ca producator si regizor) a lui Brad Anderson (Machinist, Session, Transsiberian).

- plusuri: un plot ramificat, de complexitatea celui din Lost
- minusuri: actori enervantzi, scenarii imature, dezamagiri pricinuite de comparatzia inevitabila cu Lost
- recomandare: deocamdata, strict fanilor X-files, dar exista potential de mai mult

2 comments:

Alexosu said...

Man, da-mi o adresa de mail unde sa iti trimit o harta catre o comoara secreta, pls. Thanx!

Aron Biro said...

manelesux la yahoocom, logic