Wednesday, March 25, 2009

Scriitori de pus pe rana





















Kim Newman


Kim Newman e descoperirea anului pentru mine. O data la 2-3 ani descopar cate un scriitor din asta care imi da peste cap sistemul de valori, sau mi-l confirma. In ultimii 10 ani, astia au fost Terry Pratchett, Joe Lansdale, Jose Saramago, Gene Wolfe, Dan Simmons. Inainte de ei, in fragezimea dezvoltarii cerebrale, am fost marcat de Philip Dick, George Martin, Greg Egan, Stephen King iar anul asta vedeta va fi Kim Newman.

Daca Newman nu ar fi autor pulp, scriitura lui ar fi suficienta sa strice pe veci relatziile romano-britanice, si ar duce poate chiar la un razboi intre cele doua natzii, ori macar la o expulzare a imigrantzilor. Trei sferturi din cariera lui Newman e dedicata facutului de misto la adresa poporului roman. Din fericire treaba nu se reduce la mistouri, dumisale fiind apreciat in ultimii 15 ani cu 10 nominalizari World Fantasy, cam tot atatea pe la British Fantasy si Bram Stoker si cateva victorii la International Horror Guild.

Actualmente, Newman e recenzor de film si muzica rock la cateva publicatii prestigioase englezesti (si la Rotten Tomatoes). In tineretze, a debutat in colaborare cu amicul sau Neil Gaiman cu un volum de critica, directzie pe care avea sa mai insiste cu multipremiatele Nightmare Movies (istoria recenta a filmului horror) si 100 Best Horror Books (un compendium cu recenzii la cele mai importante 100 de cartzi horror). Pentru bani, se mai ocupa cu scrisul de romane tie-in si spin-offuri pentru seriile Doctor Who si Warhammer.

Oricum, ce ma intereseaza pe mine sunt lucrarile sale de capatai, din pacate foarte dificil de procurat, majoritatea publicate la small-pressuri falimentate.

Intreaga cariera a lui Newman graviteaza in jurul a doi eroi: Dracula si Sherlock Holmes.

Pe marginea lui Dracula, avem o superba trilogie de romane aflate la mare pretz:
  • Anno Dracula (nominalizat World Fantasy, Stoker, Locus si castigator IHG prin 1993), traficata in editzie hardcover si fara autograf pe la 100 de dolari; romanul initziaza o serie de istorii alternative legate intre ele, care porneste de la premisa ca Dracula nu a fost omorat in Anglia, ci a reusit sa avanseze social pana la a se casatori cu Regina Angliei; urmeaza o parte rastalmacita din istoria Angliei, sub regimul Dracula, in care vampirii intra in legalitate iar Jack Spintecatorul e un partizan care mutileaza vampiroaice prostituate si e investigat de Scotland Yard si Sherlock Holmes. Newman e un adept al "intertextualitatzii" (foloseste la greu personaje si referintze din lucrari literare celebre, aplicandu-le pe o schema de istorie alternativa), asa ca in romanele sale ne intalnim cu personaje imprumutate de la Oscar Wilde, Dickens, Kipling, Stephen King, Virginia Woolf, Dumas, Anne Rice, Dickens si cu echipa din filmul cu vampiri al lui Polanski. Aprecierile romanului nu se limiteaza doar la nishe, reusind sa capteze atentzia publicatziilor literare mainstream mai destupate la minte, care recomanda lucrarea ca "satira politica".
  • Bloody Red Baron (nominalizat Locus si Sidewise - premiul pt istorii alternative), sequel despre Razboaiele Mondiale, in care Anglia lui Dracula se lupta cu Germania care foloseste vampiri pe post de pilotzi. Experimentele naziste cu vampiri sunt conduse de Doctorul Caligari, care il creeaza pe celebrul pilot Baronul Roshu si il angajeaza pe Edgar Poe (la randul sau vampir) sa-i scrie biografia. Alte personaje care apar prin roman in combinatzii si permutari savuroase sunt Lady Chatterley (a lui DH Lawrence), Soldatul Svejk, Marele Gatsby, Pinhead din Hellraiser si West din Reanimator.
  • Anno Dracula 1959 (nominalizat Locus, subintitulat Dracula Cha Cha Cha sau Judgment of Tears, in functzie de editzie) - finalul trilogiei, in care Dracula abdica de la tronul Angliei si se duce la Roma unde se indragosteste de o moldoveanca care-l lamureste sa se intoarca acasa cu banii facutzi in Anglia. Romanul e o pastisha a filmului La Dolce Vita.
Trilogia e menita sa se incheie cu un al 4-lea volum, intitulat Johnny Alucard, din care Kim Newman a publicat deja cateva capitole sub forma de nuvele interconectate, ce pot fi citite in diverse antologii si chiar on-line. Nuvelele se intampla in anii 70-80 si se invart in jurul unui tzigan vampir pe nume Popescu Ion care reuseste sa emigreze in SUA ascuns in bagajele lui Coppola (in timpul filmarilor la Dracula), sa-i cunoasca pe Andy Warhol si pe membri Sex Pistols si sa organizeze comploturi politice finalizate cu Revolutzia din 89. Am impresia ca personajul e inspirat de Ratziu sau Brucan sau careva din astia. Capitolele publicate deja ca nuvele sunt:
  • Coppola's Dracula (nominalizata World Fantasy, Locus, Stoker, castigatoare IHG, poate fi citita on-line AICI!!!!!!!). Pentru a savura complet minunata poveste, e necesara o oarecare familiaritate cu filmele lui Coppola, in special Apocalypse Now, Dracula si Godfather. Se petrece in aceeasi realitate alternativa creata de cele 3 romane, si e despre Coppola care vine in anii 70 in Bistritza sa filmeze Dracula cu Marlon Brando in rolul titular si Robert Duvall in rolul lui Van Helsing. Vampirul Ion Popescu vine la Coppola si se plange ca e persecutat de Securitate, iar Coppola ii promite sa-l duca in SUA in schimbul serviciilor de translator in tratativele cu localnicii, tziganul fiind singurul din echipa de filmare care vorbea si engleza si maghiara si tziganeste.
  • Andy Warhol's Dracula (nominalizata Locus si IHG), nuvela publicata in editzie de lux la P.S., poate fi citita la pretz mai convenabil in antologia Foursight sau in paperbackul Binary. E despre acelasi Ion Popescu care, ajuns in SUA, devine traficant de droguri si se invarte in medii liberale, cunoscandu-i pe Andy Warhol si pe membrii Sex Pistols.
  • Anno Dracula 1977: Castle in the desert, e ceva cu Phil Marlowe (eroul lui Chandler) si vampiri (poate fi citita on-line)
  • Anno Dracula 1980, e despre imigrantzi romani vampiri care sechestreaza Ambasada Romaniei de la Londra. Are genialul subtitlu Who dares, wins (poate fi citita on-line).
  • Anno Dracula 1981: The Other Side of Midnight, e despre Orson Welles care primeste bani dintr-o sursa misterioasa sa refaca filmul Dracula, facut de Coppola cu ceva ani inainte.
Au fost deja achizitionate drepturile pentru ecranizarea primului volum din serie, legat de care s-au sugerat nume ca Harvey Keitel in rolul lui Dracula si Helena Bonham Carter.

In sfarsit, alta lucrare esentziala a lui Newman e trilogia de volume de proza scurta despre clubul Diogenes (o societate secreta de detectivi particulari/agentzi secretzi, creata de Conan Doyle, din care facea parte si Sherlock Holmes). Au aparut pana acum:
- The Man from the Diogenes Club (vro 3 nominalizari World Fantasy, ca volum si prin cateva povestiri)
- The Secret Files of the Diogenes Club (2 nominalizari World Fantasy anul trecut)
- volumul 3 e prefigurat pt la anul.
Povestile din seria Diogenes sunt destul de conectate intre ele, dar nu suficient cat sa poata fi considerate partzi ale unui roman. Personajele comune sunt agentzi ai clubului Diogenes care investigheaza cazuri dubioase si amenintzari la adresa Angliei. Pe alocuri, povestile Diogenes se intersecteaza cu evenimentele din universul Anno Dracula. Una din cele mai apreciate povesti ale seriei Diogenes, Soho Golem (nominalizata World Fantasy), poate fi citita on-line.

Deci mai lasatzi-le pe Anne Rice, Laurell Hamilton si pe Stephanie Meyer. This is the real shit cand vine vorba de vampiri.


4 comments:

Anonymous said...

stii ca gaiman are un blog? probabil ca stii dar daca este o mica sansa sa nu stii uite-l aci http://journal.neilgaiman.com/

Anonymous said...

cand incerc sa accesez punctfilm.net avast-ul il blocheaza pe motiv ca e infectat cu "virus/worm - HTML:Iframe-inf"

stii ceva de problema asta ?

Aron Biro said...

abarn-am, siteu e pe butuci de o vreme

Jen said...

la 2-3 zile dupa ce ai postat tu aici am dat si eu intamplator peste o nuvela de-a lui nenea (din seria cu diogene) si a fost o intalnire placuta. o sa mai studiez problema, mi-a placut stilul.