Tuesday, May 13, 2008

Adevaruri in fundul gol




20th Century Eightball
de Daniel Clowes

Fantagraphics Books promoveaza volumul de fatza ca un best of al povestirilor scurte presarate prin seria BD Eightball, lucrarea de capatai a lui Clowes, publicata incepand din 1989 si pana azi cu o regularitate neregulata.

Pe prima pagina a volumului, Clowes marturiseste ca volumul nu e tocmai un best of, ci mai degraba o colectie de ceea ce "we, in the business, call bullshit strips or filler strips", adica scenete BD de 1-3 pagini bagate de umplutura pe langa foiletoanele de dimensiuni mai mari (in cazul seriei Eightball, acestea sunt Ghost World, David Boring, Pussey si Like a Velvet Glove Cast in Iron). In alt context, Clowes pomeneste ca prin acest volum a dorit sa faca un rezumat al operei sale scurte (strip comics) din secolul 20, la momentul de rascruce al trecerii in noul mileniu, pe care l-a gasit extrem de depresiv. Editorul lui Clowes adauga in stil aproape shakespearian ...ours is a troubled world; [we wanted] a book which elicits not morose empathy but applies to our wounded collective soul the soothing balm of laughter. In final, pe pagina About the Author, Clowes deseneaza un cershetor chinuit care danseaza printre gloantzele trase de mushterii unui saloon: C'mon, dance for us, Rummy! Si toate astea (inclusiv opinia editorului) sunt prezentate sub forma de banda desenata pe copertile interioare ale volumului.

Sinceritatea destructiva a lui Clowes razbate din paginile astea in tunete si fulgere. Nimic din carte nu aduce macar a povestire cu cap si coada, sunt doar 100 de pagini de comentarii injurioase la adresa societatii, puse in gura unor alter-egouri ale autorului care ne prezinta in mod didactic, cu batzul aratand spre panourile grafice, hibele societatii. Spre exemplu, ceea ce credeam ca este o povestire - Art School Confidential (sper ca ati vazut filmul), aici are doar forma a 4 pagini in care Clowes enumera cliseele si stereotipurile de indivizi care isi fac veacul prin scolile de arte - pussyhunting teachers, steady paychecks, students tricked into believing they have potential. In alta sceneta, personajele Stew and Lew stau la o masa, ca in filmele Coffee and Cigarettes ale lui Jarmusch, si discuta despre gagici (asta e geniala, dar nu pot sa va zic de ce). Alta bucata de efect e cea in care Clowes se duce pe luna sa-si ingroape benzile desenate pe care scrie Do not read until January 2293, cu sperantza ca arheologii viitorului le vor descoperi si vor intelege de ce lumea va sa ajunga cum va sa ajunga. Cateva bucatzi sunt desenate in stil first person shooter, cu panourile prezentand chestiile care trec prin fatza ochilor autorului in diverse situatii. Mai avem povesti despre culturisti, despre satanisti, despre sporturi si fanii lor, despre catolici, despre James Belushi, despre oamenii care dau telefoane la emisiuni TV, despre suicid si sex. La sfarsit, ori ai o revelatzie totala, ori o confirmare a unei revelatzii pe care ai avut-o mai demult, ori ridici din umeri si intrebi what the fukk was this?

Let's face it: the law of averages is dead-set against you.

- plusuri: ar trebui sa fie material didactic la orele de dirigentzie, ca sa stie copiii cam care e lumea pentru care tre sa se pregateasca; de fapt wikipedia zice ca un prof din SUA a si incercat asta si a fost dat afara pentru promovare de unappropriate material;
- minusuri: cine se asteapta la o istorioara plina de invatzaminte o sa fie dezamagit, aici sunt doar invatzamintele, dezbracate de istorioara; grafica e foarte variabila, uneori alb negru, alteori colorata in diverse feluri, cum ziceam, e o colectie de fillere publicate de-a lungul anilor si nu s-a chinuit nimeni sa le uniformizeze dpdv grafic;
- recomandare: to you, dear reader, who, as an abstract concept, are indistinct, constantly shifting in guise and affect; as a specific individual, you could be anyone, though you probably fall among the five or six basic archetypes.



3 comments:

Anonymous said...

Intentionezi sa scrii si despre BD-urile frantuzesti sau te axezi doar pe publicatiile in engleza?

Aron Biro said...

in principiu sunt francofob datorita unor traume cu proful de franceza din copilarie. mai precis franceza mea e undeva la nivelul "mon petit oiseau". citesc totusi benzi frantzuzesti traduse in engleza, nu stiu cat se pierde dar asta e...cred totusi ca traducatorii lor sunt mai profi decat ai nostri. deocamdata n-am citit decat variante englezesti de-ale lui Joann Sfar, Lewis Trondheim si Jodorowsky.

Anonymous said...

De pierdut se pierde destul, industria BD din Franta e foarte serioasa. Arunca o privire aici (http://comipress.com/article/2008/04/20/3512), e un raport despre piata franceza de BD pentru anul 2007. E o lectura cat de cat nteresanta, uita-te la partea a III-a, Optimization, sa vezi in cate exemplare s-au vandut bestseller-urile lor.

La inceput eram si eu axat pe industria americana de comics dar cum nu imi plac nici supereroii, nici stilul underground si nici comicsurile in care actiunea se petrece in timpuri prea moderne (deci vreo 2/3 din industria americana nu prezinta interes pentru mine) am trecut pe cele frantuzesti. Dar mai sunt vreo 10-15 serii americane pe care le urmaresc indeaproape.

Daca vreodata te bate gandul sa mai incerci ceva din Franta gasesti aici (http://koti.mbnet.fi/~z14/euro-comics/index.html) o lista cu ce s-a tradus in engleza. Ca recomandare:
- Blacksad
- Blueberry
- Cities of the Fantastic (de preferinta Fever in Urbicand mai intai)
- Jeremiah
- The Killer
- Peter Pan
- The Revenge of Count Skarbek
- Sanctum
- Thorgal (de preferinta The Archers mai intai)
- The Wind of the Willows

Cred ca le poti gasi in engleza si in format electronic daca vrei sa iti faci o parere.