Thursday, January 03, 2008

Zombie sellouts: Romero comics





Cand nu face filme, ceea ce se intampla destul de des, tata si mama zombieului modern, pe nume George Romero, isi imprumuta numele companiilor de benzi desenate ca sa mai faca niste maruntzish.

Avatar Press, care au scos Black Gas, sunt cunoscuti pentru violentza extrema a benzilor lor desenate si pentru ambitzia lor de a deveni lideri pe segmentul BD horror, acum cand compania lui Danzig s-a cam lenevit si majoritatea concurentzilor s-au desfiintzat. Prima miscare de la Avatar e sa umfle toate francizele horror posibile, asa ca au in maneca adaptari BD dupa Friday 13, Nightmare on Elm Street si Texas Chainsaw Massacre, dar si titluri ca Robocop sau Stargate. O miscare tactica recenta a fost pactul cu Romero si Russo (co-scenaristul sau) pentru o serie BD binecuvantata si oficial anexata la plotul filmelor lui Romero. Seria a inceput acu vro 3 ani si continua in asteptarea aniversarii de 40 de ani de la lansarea filmului original, cand probabil o sa fie completata cu merchandising la greu. Pana acum au aparut prequelurile:
  • Night of the Living Dead (The beginning, Back from the grave, Just a girl), in total vro 5 numere cu legatura slaba intre ele, un fel de prequeluri care povestesc cum personajele din Night of the Living Dead au ajuns in casa aia. Crap, this is not Star Wars.
  • Escape of the living Dead (original, Airborne, Fearbook si Annual) totalizeaza 10 numere adunate recent intr-un volum si e un pic mai breaza: actziunea se petrece intre Night si Dawn si incearca sa explice cum au rezistat zombie intre cele 2 filme. In principiu de vina au fost hippiotzii, tzantzarii si niste mad scientists. Povestea e mai aproape de Friday 13 (hippies macelaritzi in timp ce fac sex in padure) dar e interesant ca incearca sa creeze un erou zombie, Deadhead. Cel mai cool e ca unul din numere, Fearbook, e scris totalmente in versuri si explica originile zombieului Deadhead, un hippiot intors din Vietnam caruia i-au violat niste rednecksi gagica si de suparare s-a facut zombie.
  • Plague of the living Dead e o serie de 6 numere despre 3 soldatzi care se intalnesc in Vietnam cu zombie lansatzi de armata americana, in timp ce in paralel nevestele lor care-i asteapta acasa sunt la randul lor asediate de zombie.
Daca stau sa trag linia, Avatar Press astia sunt cam varza la capitolul idei. Dar mai rau de atata e John Russo, coscenarist al Night of the Living Dead, care sarmanu a scris majoritatea acestor BDuri si isi recicleaza povestea fara nici o nerusinare. O chestie care a marcat si cinematografia horror si e pacat, caci arunca o lumina falsa asupra fenomenului: seria filmelor lui Romero e foarte diversificata si fiecare din filme are o identitate clara iar ingroparea lor intr-o impresie vaga a memoriei colective pare inevitabila, ca si in cazul altor filme horror clasice. Revenind la Avatar Press, nu-s totusi chiar de ocolit. O strategie paralela cu campania de reciclari horror e sa ofere autorilor BD consacratzi posibilitatea de a publica lucrari fara restrictzii de continut, motiv pentru care gasim la Avatar si cateva chestii interesante din partea lui Warren Ellis, Garth Ennis, Alan Moore (cu o carte de eseuri) si chiar Frank Miller cu Robocopul sau. Tot Avatar au adaptat si cate ceva din Lansdale.

Avatar Press nu sunt singurii care s-au scaldat in franciza lui Romero, tzinand cont de faptul ca e una din putinele francize ramase in domeniul public, fara restrictii de copyright. In primul rand, fiecare film a lui Romero a fost adaptat in BD. Nu prea intzeleg appealul benzilor desenate facute dupa filme. Inteleg filme dupa benzi desenate, dar invers mi se pare totusi o aberatzie. Evident ca avem Night of the Living Dead, Dawn of the Dead, Day of the Dead si Land of the Dead. Le-am rasfoit un pic confirmandu-mi senzatia ca adaptarile BD dupa filme sunt chiar mai nasoale decat ecranizarile dupa jocuri pe calculator. Fusharite, chinuite, varza. Am gasit chiar si Shaun of the Dead, copiata dupa film replica cu replica.

Alta companie care atenteaza la numele lui Romero sunt Dead Dog Comics, care au scos totusi o chestie mai simpatica decat toate celelalte pomenite aici: Night of the Living Dead - Barbara's chronicles povesteste aventurile lui Barbara dupa ce a supravietzuit evenimentelor din film. Dar e mai degraba Barbara din remake-ul din 1990 decat isterica din filmul original. Adica aici Barbara e o mushkiuloasa in maieu alb care conduce un grup de supravietzuitori spre laboratoarele secrete ale armatei SUA alaturi de un copil infectat si un doctorand pervers. Nu e mare lucru de capul povestii, dar are umor: virusul zombie a venit de la un alien din Roswell iar la finalul povestii Charles Manson ajunge presedintele SUA. O incercare similara e si Day of the Dead: The Rising of Bub, care se pare ca a fost cancelat dupa primul numar.

Nici DC Comics nu s-au dat inapoi. Numele lui Romero e scris cu fonturi mai mari chiar decat titlul seriei Toe Tags. Asta e scrisa chiar de Romero si ar fi un fel de continuare la Land of the Dead, dupa ce zombie au devenit (tot mai) inteligenti si au declarat razboi cabinetului Bush. Un zombie capabil sa comunice se imprieteneste cu o gagica si calare pe un elefant furat dintr-o gradina zoologica se pornesc spre Casa Alba, cred. Ar putea iesi un film interesant, dar Romero nu prea le are cu benzile desenate si scriptul are probleme grave de ritm si coerentza.

Asadar, Romero is a sellout. Trebuia sa vina si ziua asta. Sa speram totusi ca noul sau film nu dezamageste.

3 comments:

Anonymous said...

apropos de filme si bd-uri, sunt curios ce parere ai de avp-ul nou, ca celalalt il laudasei :D Eu n-am apucat sa-l vad inca dar pe rottentomatoes are 16%... si nu mi-am schimbat parerea, e o miscare pur comerciala unirea francizelor astea doua, oricum ai invarti-o. Pacat de Alien.

Aron Biro said...

orice miscare care cere bani e comerciala, ca totzi tre sa mancam, unii mai mult, altzii mai putzin. Oricum pt miscarea asta nu filmu e de vina, francizele au fost reunite de Dark Horse Comics, de unde s-a inspirat si jocu, modelul fiind consacrat de Marvel Universe, Justice League of America, Ultimate Marvel si alte reuniuni de francize de genu asta initziate deja de cateva zeci de ani. In rottentomatoes si alte imedebeuri de astea agregate n-am incredere, acolo spiritul de turma e mai a dracu decat in blogosfera noastra. Prefer ca omu care imi recomanda sau contrarecomanda un film sa stea de vorba cu mine, nu sa arunce o nota pe un perete si cateva opinii generice. Io doar sper ca AVP 2 sa aiba sange si gagici puternice in maieuri albe ca nu-mi place violentza asa pe uscat, in rest sa fie la fel ca primu, i dont mind.

Anonymous said...

Mersi mult pentru blogroll.