Tuesday, October 30, 2007

Mojo Comics



Jonah Hex
de Joe Lansdale

Jonah Hex este un personaj BD clasic si esentzial, inspirat de Clint Eastwood, creat in anii 70 intr-o serie western si transformat de atunci de diversi autori, inclusiv supus unor perversiuni cum ar fi transportarea lui in viitor si in societati postapocaliptice. N-am nici un chef sa parcurg retrospectiva personajului, insa n-aveam cum sa ratez seria de 13 numere din anii 90, carmuite de HisOwnSelf, scriitorul Joe Lansdale (Bubba Ho-tep, The Drive-In).

Desigur, am fost nevoit sa parcurg in fuga niste informatzii despre backgroundul personajului, ca sa pricep de unde sa-l iau: Jonah e un cowboy sudist desfigurat, care a fost vandut indienilor in copilarie de tatal sau alcoolic. Indienii l-au folosit drept sclav si si i-au mutilat obrazu cu un tomahawk inroshit in foc, desfigurarea fiind marca personajului. Cand a crescut mare, nevasta lu Jonah a fost omorata de indieni in noaptea nuntzii, iar Jonah a luptat de partea sudistilor la Gettysburg (a sad day for everyone) si de atunci uraste indienii, yankeii si negri si se imbraca doar in uniforma grey a armatei Confederate.

Acestea fiind zise, Lansdale foloseste personajul pentru a spune trei povesti in stilul sau unic, the mojo storytelling, cu dialoguri in dialect sudist cam dificil de citit la primul contact, cu elemente horror intercalate cu eroism western si un cinism absolut hazliu.

Two Gun Mojo prezinta o imagine foarte condimentata a vestului salbatic, cu fotografi itinerantzi care vand poze cu porneciuri sau cu cadavre impaiate, sherifi birocratzi, inaugurari festive de bordeluri si un freak show cu oameni diformi, condus de un vrajitor canibal din Haiti. Vrajitorul il prinde pe Jonah si il baga intr-un butoi cu muraturi in scopul de a-l transforma intr-un zombie pistolar pe care sa-l foloseasca drept bodyguard. Jonah se bate cu zombie, bate femei, apara demnitatea altor femei, se bate cu yankei, cu indieni si cu birocratzia din Vestul Salbatic. Dialogurile sunt geniale si e destul de surprinzatoare acuratetzea referintzelor istorice. Povestea a luat la vremea ei un premiu Bram Stoker.

Riders of the Worm and Such e despre un discipol al lui Oscar Gay Wilde care s-a hotarat sa aduca cultura si sensibilitatea printre brutele din Texas construind un ranch cu vite, poezie si muzica folk. Ranchul e atacat de o specie de worm people care au fost alungatzi in antichitate de indienii Comanche in adancul pamantului si care acu se intorc sa-si recucereasca imparatiile si tehnologiile stravechi.

Legat de aceasta poveste, e o faza misto: doua dintre personajele negative ii parodiaza pe Winter Brothers, doi muzicieni texani albinoshi care l-au dat in judecata pe Joe Lansdale pt defaimare publica (cele doua personaje fac parte din the Worm People, nascuti in urma violarii unei femei de catre Worm King), pt lumina falsa proiectata asupra unor persoane publice (cele doua personaje au un apetit deosebit pentru sex si violentza), pt invadare de privacy (banda desenata arata scene de canibalism si defecatzie) si pt folosirea imaginii unor persoane publice (cele doua personaje arata cam fix ca Winter Brothers, doar ca ii cheama Autumn Brothers). Procesul s-a incheiat cu respingerea acuzatiilor, prin invocarea dreptului la parodie asigurat de la precendetele stabilite de scandalul Larry Flynt (atz vazut filmu, sper). Acu fratzii Winter au facut apel, de data asta cu ajutorul organizatiei pentru protectia Albinosilor si Hipopigmentatzilor, completand acuzatiile cu discriminare si altele de genu asta. Pe fratzii Winters ii putetzi asculta aici. Io nu inteleg de ce-s asa suparatzi, mie mi se pare ca Lansdale le-a facut reclama gratis.

Shadows West e despre Buffalo Will, un circar care traieste in umbra succesului lui Buffalo Bill si care planuieste sa dea peste cap piatza freak showurilor cu un numar special: o indianca care a nascut un pui de urs, dupa ce a facut sex cu un urs. Jonah Hex vrea sa faca dreptate si sa o duca inapoi pe femeie si pe copilu ei la tribul ursilor, cu ajutorul amicului indian Spotted Balls.

Cele 3 povesti Jonah Hex sunt o experienta deosebita si o mostra perfecta de lansdelian fantasy, recomandare calduroasa cui vrea sa-l descopere pe Lansdale. Din pacate cam asta e tot ce a facut Jonah Hex in anii 90. Din fericire, in 2005 personajul a fost resuscitat pentru o noua serie care a scos 25 de numere pana la momentul actual. Din pacate noua serie nu mai e scrisa de Lansdale si probabil cunoaste o schimbare totala de stil. Revin cu detalii dupa ce o citesc.

Alte comicsuri ale lui Lansdale sunt:

  • seria de 4 numere Blood and Shadows, despre un hingher transformat la detectiv particular care studiaza cazul unui serial killer care se dovedeste a fi Lord of Razor, god of all pointy and sharp object, care are lame de ras in loc de degete si se incaltza cu capete de oameni. Extrem de haios, dar cam incoerent la plot. Dialoguri si monologuri delicioase;
  • Dead in the West e transpunerea BD a unuia din romanele clasice ale lui Lansdale. Un reverend care si-a pierdut credintza in Dumnezeu dupa ce a facut sex cu sora-sa, este confruntat din nou cu divinitatea care ii acorda o noua shansa fiind nevoit sa apere un sat din Texas de armata de zombie a unui shaman indian linshat de localnici. Recomand si romanul, ca sa vedetzi cam din ce zona isi trage seva Dark Towerul lui King;
  • On the far side with Dead Folks e despre un vanator de recompense dintr-un Texas futurist care e rapit de congregatzia Lazarus, o organizatzie postapocaliptica care promoveaza zombificarea si foloseste calugaritze sexy pe post de body-guarzi.


3 comments:

Anonymous said...

Moshule comics-uri de genul asta se gasesc si in Romania? E vre-un magazi n online sau ceva de genul? M-ar interesa si pe mine unele chestii ;).

Aron Biro said...

pai sunt variantele:
1.la ocazii rare se mai gasesc in librariile care aduc cartzi in engleza (Carturesti, Eminescu, Nautilus, 2 kestii am vazut si la Diverta)
2.s-a deskis un site care face intermediere pt amazon: www.okian.ro (da au pretzuri cam umflate)
3.direct de pe amazon care de ceva vreme livreaza si la noi cu pretzuri decente (un card ING e gratis si merge oriunde)
4.downloaduri de comics scanate, care se citesc usor daca ai un monitor de la 19 inch in sus.

Anonymous said...

In afara de gunslinger born mi se par o porcarie comicsurile cu aroma western, dar astea suna interesant